Sari la conținut

Senzația permanentă de foame? Iată ce poate ascunde!

nu te mai simți flămând

De câte ori ţi s-a întâmplat să ai o senzaţie permanentă de foame, chiar şi după consumul de alimente? Ei bine, dacă te-ai aflat cel puţin o dată în această situaţie, sunt câteva aspecte la care ar trebui să te gândeşti.

Organismul nostru are nevoie de hrană pentru energie, aşa că este normal să avem senzaţia de foame dacă nu mâncăm timp de câteva ore. Dacă însă această senzaţie de foame se menţine şi după consumul de alimente, poate fi un semnal de alarmă, că ceva nu e în regulă.

„Polifagia” este termenul medical pentru senzaţia de foame extremă şi apetit excesiv şi poate fi un semn că trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Senzaţia de foame apare în mod normal între 4 şi 6 ore după masă. În funcţie de cât şi mai ales ce mâncăm. „Tubul digestiv se goleşte şi stomacul nu mai are nutrienţi, trimite semnale către hipotalamus spunând că are nevoie de o sursă de energie”, a spus Andreea Căzănaru, consultant în nutriţie.

Există însă unele persoane care se confruntă cu o foame permanentă. „Atunci când ne este foame încontinuu sau avem senzaţia că ne este foame încontinuu în primul rând trebuie să ne întrebăm dacă avem o alimentaţie regulată, dacă mesele noastre respectă un tipar. Dacă ele sunt măcar trei pe zi”, a spus Andreea Dragomir, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Dacă mănânc dezorganizat, am tendinţa de a mânca mai mult. Şi senzaţia de foame apare mai frecvent. Pentru că mănânc puţin. Nu mănânc toată ziua, dar mănânc seara. Normal că dimineaţă nu îmi este foame, dar s-ar putea că la 12-1 să am o senzaţie… fix atunci când nu am timp”, a explicat Andreea Căzănaru.

Alimentele consumate anterior

Produsele de patiserie, dulciurile, băuturile carbogazoase etc. sunt extreme de gustoase pe moment, însă nu ne oferă energie de lungă durată, astfel că senzaţia de foame va reapărea curând.

Stresul

La început corpul tău stârnește foamea cu hormonul numit “adrenalina”, însă daca ești in permanenta stresat si îngrijorat, sistemul tău imunitar eliberează un alt hormon, numit cortizon. Acesta din urma te poate face sa iți dorești sa mănânci (sau chiar sa o faci) tot ce-ti iese in cale. Când te eliberezi de stres, nivelul de cortizon scade, iar apetitul tău, revine la normal.

Starea de sete

Câteodată când ai impresia ca trebuie sa mănânci ceva, ești de fapt deshidratat. Așa ca încearcă mai întâi sa bei niște apa. Încă ti-e foame? Asta înseamnă ca ai nevoie totuși sa mănânci ceva. Si pentru ca ai băut totuși apa înainte, vei evita cu siguranță surplusul de mâncare, mulțumindu-te cu o porție mai mica.

Dereglarea nivelului de glucoză din sânge

Atunci când consumăm alimente bogate în carbohidraţi rafinaţi, cum sunt dulciurile, prăjiturile, produsele de patiserie, preparatele de tip junk-food, se eliberează o cantitate crescută de glucoză în sânge, foarte rapid. În consecinţă, pancreasul secretă insulină, care ajută celulele să o utilizeze drept combustibil sau să o stocheze pentru mai târziu. Dar aceste variaţii mari de glucoză pot determina organismul să producă mai multă insulină decât ar fi nevoie. Acest fapt poate duce la apariţia hipoglicemiei şi implicit va crea senzaţia de foame.

Pofta de mâncare asociată cu emoţiile – Emotional Eating

Multe persoane se refugiază în mâncare atunci când sunt supărate, plictisite, triste sau deprimate. Termenul de „emotional eating” se traduce prin mâncatul pe fond emoţional, nu pe fondul unei reale senzaţii de foame. Care este starea dumneavoastră înainte de a mânca? Dacă nu simţiţi cu adevărat senzaţia de foame, încercaţi să va găsiţi o altă activitate pe care să o faceţi cu plăcere.

Puteţi gestiona aceste stări emoţionale în alte moduri sănătoase, astfel încât să nu ajungeţi să va refugiaţi în produsele alimentare nesănătoase, atunci când va simţiţi trişti, stresaţi, anxioşi sau supăraţi.

Somnul insuficient

Lipsa somnului poate deregla echilibrul hormonilor responsabili pentru senzaţia de foame şi de saţietate (leptina şi ghrelina), într-un mod care va poate face să mâncaţi mai mult. De asemenea, privarea de somn va poate predispune la a consumă mai multe alimente nesănătoase, hipercalorice, bogate în grăsimi şi zahăr, pentru a satisface acea lipsa.

Cercetările indică faptul că pierderea acută de somn activează acea zona a creierului care declanşează plăcerea consumului de alimente.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel