Sari la conținut

De ce apare senzația de nod în gât și când e un semn de alarmă

Din cuprinsul articolului

Senzația de nod în gât cauze. „Poate fi vorba de la un debut de viroză până la probleme de glandă tiroidă. Până mergeți la medic pentru a afla sursa problemei, încercaţi să evitaţi alimentele sau băuturile care vă pot irita gâtul, cum ar fi sucurile carbogazoase, mâncarea prea condimentată sau prea acră.
Fumaţi mai puţine ţigări, dacă nu puteţi renunţa deloc”, explică dr. Margareta Stoica, medic ORL

Principalele cauze pentru care apare aceasta senzatie sunt:

1. O dereglare a glandei tiroide, cu anomalii vizibile la ecografie, poate reprezenta una dintre cauzele acestei senzatii neplacute. Tratamentul este stabilit de catre medicul endocrinolog in urma unor analize specifice , in cazurile grave, putandu-se ajunge la tiroidectomie.

Senzația de nod în gât, cauze

2. Refluxul gastro-esofagian poate duce la incordarea muschilor esofagului, pentru a fi impiedicata ajungerea acidului gastric in cavitatea bucala. Chiar daca nu exista senzatia de arsura, in urma unor investigatii, printre care se va numara probabil si o endoscopie, un gastroenterolog iti poate da diagnosticul si un tratament adecvat, potrivit divahair.ro.

3. Inflamatia mucoasei faringiene, aparuta in urma diverselor afectiuni acute sau cronice, cum ar fi rinitele, amigdalitele si sinuzitele. Un medic ORL-ist este in masura sa stabileasca cu exactitate cauza si ce trebuie facut in acest caz.

4. Leziunile mucoasei faringiene, cauzate de o trauma, cum ar fi inghitirea unui os de mici dimensiuni sau a unei bucati dintr-un aliment dur, reprezinta o alta cauza care poate sta la vaza senzatiei de nod in gat.

5. Nu in ultimul rand, stresul este un factor determinant in cazul acestui simptom neplacut. Starile de anxietate si de nervozitate pot fi insotite de senzatia de nod in gat, iar in cazul in care apar si atacurile de panica, este indicat sa ceri sfatul unui psihoterapeut. Stresul poate cauza si agrava o multime de afectiuni, fie ele chiar si in stadiu incipient.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel