Senzația de gheară în piept poate anunța pneumonia sau un preinfarct

Ce faci când ai gheară în piept. Gheara în piept este un fenomen nedorit, cu care se confruntă multe persoane, la un moment dat. Care sunt cauzele acestei probleme? De obicei, gheara în piept este însoțită de răcirea și/sau amorțirea mâinilor.

Primul gând atunci când simiţim durere în piept este acela că suntem în prag de infarct. Nu numai că este greşit, dar un astfel de gând va declanşa în noi un val de panică, care ne va face şi mai mult rău. Orice astfel de simptome sunt semne că trebuie să mergem la medic, dar şi să ne regândim stilul de viaţă, spun specialiştii.

Durerea în piept poate fi cauzată și de pneumonie

Dan Mircea Fărcaş, medic primar cardiolog, şeful laboratorului de explorări funcţionale neinvazive din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a declarat pentru adevarul.ro că nu orice durere în piept înseamnă o afecţiune cardiacă. Durerea în piept poate avea cauze multiple, dar este, în orice caz, semnul că trebuie să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect.

Medicul menţionează că ar putea fi vorba de afecţiuni musculo-scheletale – cum ar fi o hernie de disc, o mialgie intercostală, o polidiscopatie dorsală –  sau afecţiuni pulmonare. „De exemplu, poate fi vorba de o pneumonie lombară stânga. Durerea din torace nu înseamnă neapărat o afecţiune cardiacă”, mai spune medicul.

Gheara în piept, cauze posibile

„O durere cardiacă în hemitoracele stâng nu este neapărat de cauză coronariană, cum am fi tentaţi să credem, pentru că la prima durere pe care o simţim în partea stângă, ca o gheară, ne gândim la preinfarct, infarct şi pe lângă disconfortul dat de durere este şi panica creată de impactul acestei afirmaţii, faptul că ar putea fi un infarct”, mai spune cardiologul.

Evident, durerile de cauză cardiacă pot fi luate în discuţie: dureri cauzate de cardiopatia ischemică sau orice alte afecţiuni cardiace care generează dureri.

Măsuri de prim ajutor

„În faţa unei «gheare» toracice nu trebuie să ne pierdem cumpătul şi să ne gândim că este neapărat de cauză cardiacă. O durere toracică, mai ales în hemitoracele stâng trebuie întotdeauna investigată cu atenţie pentru a ajunge la cauza generatoare a durerii şi a lua măsurile terapeutice adecvate”, explică medicul Dan Mircea Fărcaş.

„Aş recomanda tuturor pacienţilor care au durere în hemitoracele stâng să ia legătura cu medicul de familie, respectiv să fie îndrumat către medicul de specialitate, dat fiind caracterul durerii toracice şi posibilităţii de a genera complicaţii, psihic în special: anxietate, stres, atacuri de panică, alte complicaţii decât cele generate de durerea propriu zisă” .

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

24 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

54 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: