Din cuprinsul articolului
Sensibilitatea la mirosuri poate semnala afecțiuni grave. Boala aceasta este greu de diagnosticat și, în unele cazuri, poate fi afectat și gustul.
Denumită hiperosmie în termeni medicali, sensibilitatea la miros poate da bătăi de cap multor persoane. De altfel, specialiștii spun că toți ne confruntăm cu o astfel de problemă cel puțin o dată în viață.
Din varii motive, este posibil să fi întâlnit un moment în care simțul mirosului a fost sporit. Mirosurile puternice ar putea fi copleșitoare și te pot face să simți greață.
Iar acest lucru se poate întâmpla în mod constant sau în anumite perioade de timp. Totuși, în cazul în care te confrunți mai des cu sensibilitatea la miros, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni.
Dacă aveți hiperosmie, gustul poate fi, de asemenea, afectat. Gustul și mirosul tău sunt conectate prin sistemul tău olfactiv. Simțul crescut al mirosului poate face, de asemenea, unele arome să se simtă mai intense, notează WEB.MD, citat de DC Medical.
Această afecțiune a fost asociată cu multe condiţii patologice sau fiziologice precum boala Lyme, boli autoimune, cauze genetice, boala Addison.
De asemenea, hipersomia a mai fost asociată cu alte patologii din sfera neurologică, precum scleroza multiplă, boala Alzheimer, boala Parkinson şi crizele epileptice.
În cazuri mai rare, pot apărea şi formaţiuni tumorale maligne sau benigne care pot afecta atât nervul olfactiv pe tot traseul acestuia, cât şi aria olfactivă cerebrală, determinând alterarea simţului olfactiv.
Alte condiţii asociate cu hiperosmia descrise în literatură sunt: alergiile, meningita aseptică, diabetul zaharat, Sindromul Cushing (hipersecreţia de hormoni glucocorticoizi), deficitul de vitamină B12, malnutriţia.
Totuși, nu de fiecare dată hiperosmia a fost susţinută prin investigaţii paraclinice, de multe ori afirmaţiile fiind bazate pe o evaluare subiectivă.
Dar dacă această hipersensibilitate la mirosuri persistă, este bine să mergeți la medic pentru a vedea despre ce este vorba.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…