Din cuprinsul articolului
Legea pensiilor aduce noi schimbări. Astfel că, seniorii care au domiciliul în străinătate sunt nevoiți să completeze un certificat de viață.
Mai exact, de la 1 septembrie, certificatul de viață va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an. Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt, scrie Click.
Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale/pensii autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă.
Certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.
Certificatul de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis de către casa teritorială de pensii competentă beneficiarilor nerezidenţi, în versiune bilingvă, utilizându-se, alături de limba română, o limbă de circulaţie internaţională.
Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la casa teritorială de pensii competentă, însoţit de dovada comunicării beneficiarului nerezident (confirmare de primire sau recomandată).
Certificatul de viaţă este completat în Partea A de către casa teritorială de pensii competentă, precizându-se data limită de restituire a certificatului de viaţă de către beneficiar.
Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a certificatului de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de şedere permanentă şi de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menţionată în partea A.
În cazul în care pensionarii din străinătate nu trimit certificatul de viață, aceștia riscă să rămână fără pensie.
Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…