Sari la conținut

Seniorii care vor primi 1500 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii: „este clar stipulat în lege”

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Recalcularea pensiilor îi ține în suspans pe seniorii țării, care vor afla abia la 1 septembrie cu cât vor fi renumerați după o viață de muncă. Deși mulți s-au bucurat de o carieră lungă și au contribuit semnificativ la sistemul de pensii, mulți bătrâni abia se pot descurca în actualele condiții socio-economice.

Totuși, datorită recalculării pensiilor, această categorie de românii poate primi şi până la 1.500 de lei bani în plus.

De exemplu, conform noii legi a pensiei şi a formulei de calcul, pensionarii cu pensii între 1.500 și 2.500 de lei lunar, respectiv cei cu un stagiu contributiv mai mare, cum ar fi 36 de ani sau mai mult, vor beneficia de creșteri semnificative.

Mai exact, un pensionar cu o pensie inițială de 2.300 de lei ar putea ajunge să primească 3.900 de lei după recalculare, în timp ce altul, cu o pensie inițială de 2.311 lei net, ar putea să primească 4.039 lei net, bani care pot transforma semnificativ veniturile şi calitatea vieţii pensionarilor din România, notează dailybusiness.ro.

Graficul de creștere a pensiilor în România

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv

La 1 ianuarie, pensiile cetățenilor români au înregistrat o creștere de 13,8%, în concordanță cu rata inflației. Mai mult, de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor sunt așteptate să crească din nou după mult așteptata recalculare.

Prin urmare, se preconizează că veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari vor crește în urma implementării noii legi a pensiilor. Aceste creșteri sunt departe de a fi neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților guvernamentale, în unele cazuri, aceste creșteri ar putea ajunge până la 100%.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel