Din cuprinsul articolului
Creșteri semnificative ale costurilor pentru energie au fost anunțate pentru această iarnă. În acest context, statul român vine în sprijinul consumatorilor vulnerabili și oferă ajutoare financiare în valoare de 500 de lei.
Procesul pentru depunerea cererilor a început deja, iar cei 500 de lei sunt în mare parte destinați vârstnicilor care au o pensie mică și care îndeplinesc anumite condiții.
Ajutoare pentru încălzire
Măsura nu este nouă, statul acordă în sezonul rece ajutoare financiare pentru persoanele vulnerabile astfel încât să-și poată achita o parte din costurile energiei. Cuantumul sprijinul poate crește în funcție de veniturile obținute de membrii gospodăriei și de sistemul de încălzire folosit.
Suma se poate majora și în funcție de pensia sau venitul beneficiarului ori de sursă de energie utilizată la încălzirea locuinței. Prin urmare, în funcție de sistemul de încălzire, se pot da ajutoare pentru încălzire.
15 octombrie este ultima zi în care mai poți depune actele
Pe 15 octombrie este ultima zi în care mai poți depune actele pentru a beneficia de ajutorul de încălzire de la stat. Conform Legii 226/2021, acesta se acordă în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 persoanelor vulnerabile.
Cei care se încadrează în limita de venituri trebuie să depună o ccerere și o declarație pe proprie răspundere privind numărul membrilor familiei, veniturile și sistemul de încălzire utilizat.
Pot beneficia de ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.
Ce pensie să ai ca să îl iei?
Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:
- Între 25 lei – 250 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
- Între 50 lei – 500 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
- Între 32 lei – 320 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
Procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.
Cuantum suplimentului pentru energie, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:
a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.
Documente necesare
Documentele necesare pentru ajutorul de încălzire se depun fie individual, fie prin intermediul asociației de proprietari la primăria localității sau, în cazul Capitalei, la primăria Sectorului din care face parte persoana respectivă.
Primăriile din țară au publicat deja condițiile pentru acordarea acestor beneficii cuprinse între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.