Din cuprinsul articolului
Unul din cinci români suferă de varice, într-o formă sau alta, însă prea puțini știu cum să le abordeze, înțeleg de ce au apărut, cât de grave sunt și cum pot scăpa de ele. Medicii atrag atenţia că dilatarea venelor superficial trebuie tratată serios din cauza riscului unor complicaţii grave.
Asociate în trecut cu vârsta a treia, varicele afectează acum tot mai mulți tineri de 25-35 de ani. Sedentarismul, kilogramele în plus, alimentația necorespunzatoare, purtarea pantofilor cu toc, statul prelungit în picioare, dar și pe scaun, sunt doar câteva dintre obiceiurile care duc la apariția acestor vene dilatate.
Varicele sunt vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare, prezentând o alterare a circulației saguine. Apar atunci când vasele de sânge își pierd din elasticitate, capacitatea lor de a se contracta scade, se măresc fără a mai putea reveni la forma inițială și nu mai permit sângelui să circule normal.
Potrivit medicului Vitalii Mironescu, specialist chirurgie generală, nu există o cauză clară a formării lor, fiind implicați mai mulți factori interni și externi: „Boala nu se moștenește, dar există o predispoziție la pacienții care au în familie rude de gradul întâi cu varice.
Intervin, de asemenea, și factorii externi, ca stilul de viață, alimentația, obiceiul de a purta zi de zi tocuri, încălțăminte și îmbrăcăminte prea strâmtă, inconfortabilă, fumatul sau tratamentul cu anticoncepționale orale. Băile fierbinți pot, la rândul lor, să producă o dilatare a venelor, favorizând debutul bolii”, explică Dr. Mironescu.
Sarcina este și ea o perioadă cu risc mare în ceea ce privește apariția varicelor, deoarece, în special în ultimul trimestru, presiunea și greutatea sunt puse mai mult pe membrele inferioare.
Diagnostic facil şi rapid
Singurul lucru bun în ceea ce privește varicele este că sunt ușor de depistat, putând fi observate uneori cu ochiul liber. Mulți stau cu ele ani în șir, considerându-le doar o problemă estetică. Însă varicele vin cu o mulțime de neplăceri, chiar riscuri.
„Primele simptome sunt senzațiile de greutate în picioare după o zi obositoare, de arsură, de mâncărime la nivelul pielii. Cu timpul, apar dureri în jurul zonei afectate, pielea devine mai uscată, subțiată, inflamată, apar sângerări după leziuni minore. Riscurile sunt să apară probleme mai grave, precum tromboza profundă, dermatita de stază, ulcerația de gambă, hemoragia prin ruperea varicelor sau chiar embolismul pulmonar”, avertizează dr. Vitalii Mironescu.
Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor și, cu cât trece timpul, cu atât pot crește mai mult în dimensiuni. Nici vorbă să dispară de la sine. Nici cremele și unguentele de la farmacie nu au vreun efect dovedit. „Până în prezent nu s-au descoperit substanțe active care să trateze varicele. Ele pot cel mult ameliora simptomele și preveni unele complicații, dar eficiența lor este mult scăzută, comparativ cu metodele de îndepărtare definitivă a varicelor”, atrage atenția specialistul.
De varice se poate scăpa cu o simplă injecție, dacă afecțiunea este la început. Procedura se numește scleroterapie, este simplă și fără efecte adverse. Presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care inflameaza endoteliul vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular.
În funcție de situație, pot fi necesare mai multe ședințe. După tratament, pacientul își poate relua imediat activitățile obișnuite. Singura cerință este să poarte ciorapi medicali de compresie pe o perioadă de 1-3 săptămâni și, câteva zile, să nu facă sport.
Cum apare tromboflebita
Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate și de arsură, senzaţia de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt principalele simptome care anunţă apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Specialiştii spun că la persoanele de sex feminin boala varicoasă are o incidenţă mai mare după vârsta de 30 de ani.
Această maladie poate fi congenitală, moştenită în familie, sau poate să apară în urma unor traumatisme sau răniri ale picioarelor.
Principala cauză a apariţiei varicelor este tromboflebita superficială, o afecţiune a circulaţiei sangvine care afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, şi se manifestă prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor, ce duce la îngroşarea lor.
Tromboflebita superficială poate apărea în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.
Principalul factor declanşator al varicelor este moştenirea genetică, dar se dezvoltă şi din cauza unui stil de viaţă sedentar şi pot fi o consecinţă a obezităţii. Varicele apar si la persoanele cu o activitate profesională care implică statul în picioare timp îndelungat.
Factori de risc
- Efort fizic intens
- Instalarea menopauzei (deficit hormonal)
- Băi fierbinţi (determină dilatarea vaselor de sânge din cauza căldurii)
- Pantofi incomozi – cu toc prea înalt sau prea strâmţi
- Fumatul şi consumul de cafea sau alcool în exces
- Administrarea de anticoncepţionale pe termen lung