Semnul timpuriu al demenței care poate fi depistat în timp ce faci un duș

Din cuprinsul articolului

Un diagnostic precoce al demenței poate deschide calea pentru îngrijirea și tratamentul viitor, iar recunoașterea simptomelor este crucială.

NHS subliniază faptul că simptomele demenței pot include pierderea memoriei, încetinirea vitezei de gândire, reducerea ascuțimii și rapidității mentale, modificări ale dispoziției și dificultăți în activitățile zilnice. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele semne – pierderea mirosului ar putea fi, de asemenea, un semnal de alarmă.

Potrivit cercetărilor, acest simptom ar putea identifica afecțiunea în stadiile sale incipiente, fiind posibil să fie observat atunci când se face un duș. Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a constatat că un declin semnificativ al simțului olfactiv al unei persoane ar putea fi un semn timpuriu de demență.

Acest lucru se datorează faptului că memoria joacă un rol crucial în recunoașterea mirosurilor. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat simțul olfactiv la 515 adulți în vârstă, cu scopul de a dezvolta un test de depistare a mirosului, similar cu testele de vedere și de auz. Cercetătorii sugerează că aceste teste ar putea fi utile pentru a-i încuraja pe oameni să fie atenți la potențialele semne de avertizare, care ar putea include scăderea capacității de a mirosi șamponul și gelul de duș atunci când faceți baie.

Semnul timpuriu al demenței

Autorul principal Jayant M. Pinto, profesor de chirurgie la Universitatea din Chicago, care studiază bolile olfactive și sinusale, a declarat: „Acest studiu oferă un alt indiciu despre modul în care un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun al ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni specifice ale creierului. Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care au avut un declin olfactiv mai puțin sever.”

„Acest studiu oferă un alt indiciu despre cum un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun al ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni ale creierului. Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care au avut un declin olfactiv mai puțin sever.”

Dacă sunteți îngrijorat în legătură cu memoria dvs. sau dacă vă gândiți că ați putea avea demență, este o idee bună să vă consultați medicul de familie. Dacă sunteți îngrijorat de simptomele altcuiva, încurajați-l să își facă o programare la medicul de familie și, poate, sugerați-i să meargă cu el.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

28 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

57 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: