Sari la conținut

Semnul puțin cunoscut al unei afecțiuni a uterului care poate trece neobservată ani de zile

cancer de col uterin
Sursă foto: Getty Images
România, pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin

Este ușor să ignori simptomele inconfortabile ca fiind simple dureri menstruale în acea perioadă a lunii, dar un semn ar putea însemna că se întâmplă ceva mai grav.

O mulțime de femei constată că, în timpul menstruației, pot suferi de o sumedenie de simptome neplăcute și este ușor să le respingem pur și simplu ca fiind parte integrantă a ciclului lunar.

Cu toate acestea, unele semne pot indica o afecțiune mai gravă a uterului și este una care, în mod regulat, durează ani de zile pentru a fi diagnosticată: Adenomioza. În ciuda timpului îndelungat de identificare, aceasta afectează aproximativ una din zece femei – și poate avea un impact semnificativ atât asupra sănătății mentale, cât și fizice.

Ce este adenomioza?

Adenomioza este o afecțiune în care țesutul endometrial crește pe pereții musculoși ai uterului, în locul mucoasei uterine, unde ar trebui să fie. De-a lungul ciclului menstrual, acest tip de țesut se îngroașă și apoi se descompune – răspunzând la schimbarea nivelului de hormoni din corpul dumneavoastră. Atunci când crește în pereții musculoși, se descompune în continuare provocând inflamații.

Un expert are câteva sfaturi importante despre cum să fii atentă la această afecțiune: Dr. Susanna Unsworth, expertă în ginecologie a brandului de bunăstare intimă INTIMINA, explică faptul că există cinci semne principale ale acestei afecțiuni, dar că o treime dintre cei care o au nu prezintă niciun simptom.

Dintre aceste cinci, există unul de care suferă multe persoane, în special în timpul părții premenstruale a ciclului lor: balonarea. Deși acesta poate fi un simptom normal pentru cei care suferă de sindromul premenstrual – nu toată lumea suferă – merită ținut sub observație, iar Dr. Unsworth recomandă să consultați un medic de familie dacă suferiți de balonare sau de plenitudine abdominală, doar pentru a fi în siguranță.

Semne principale ale adenomiozei

Celelalte semne principale ale adenomiozei sunt menstruațiile abundente sau foarte lungi, „menstruațiile semnificativ dureroase, durerea în timpul sau după relațiile intime” și „durerea pelviană premenstruală persistentă”. Este important să vă consultați medicul cât mai curând posibil dacă aveți oricare dintre aceste simptome, mai ales că diagnosticarea durează în medie între trei și patru ani. Diagnosticul va începe, de obicei, cu un examen pelvian, urmat de o ecografie – dar, în unele cazuri extreme, este descoperit doar după o histerectomie.

Doar puțin sub jumătate (49%) dintre persoanele care suferă de această afecțiune consideră că sănătatea lor mintală este grav afectată – relatează INTIMINA – de această afecțiune, iar Dr. Unsworth spune că o parte a problemei este că problemele de sănătate ale femeilor sunt „adesea trecute cu vederea”.

Sursă foto: pixabay

Simptomele menstruale sunt adesea trecute cu vederea

„Din păcate, la fel ca în cazul multor probleme de sănătate ale femeilor, adenomioza poate dura de multe ori timp până când este diagnosticată. Simptomele menstruale sunt adesea trecute cu vederea, atât de către profesioniștii din domeniul medical, dar și de către femeile însele, care adesea nu își recunosc simptomele ca fiind un semn al unei afecțiuni potențial tratabile”, explică expertul, potrivit Mirror.

„Este nevoie de mai multă educație în legătură cu condițiile de sănătate reproductivă ale femeilor, atât la nivel social, cât și în cadrul profesiei medicale, echipându-i pe medici pentru a diagnostica în mod adecvat afecțiuni precum adenomioza și pentru a pune capăt anilor petrecuți în urmărirea unui diagnostic.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel