Sari la conținut

Semnul neobişnuit care trădează instalarea diabetului. Un obicei banal poate preveni boala

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Aproape 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli cronice, unele grave, inclusiv diabetul, din cauza unui unui stil de viaţă nesănătos, care include sedentarismul, alimentaţia incorectă, stresul zilnic prost gestionat şi abuzurile de tutun sau alcool.

Multe persoane însă află cu făcut diabet din întâmplare, în urma unor analize de rutină şi de aceea medicii atrag atenţia că există o serie de simptome şi semnale de alarmă pe care le transmite corpul.

De pildă, Ritmul de mers pe jos poate prezice dacă o persoană va dezvolta diabet de tip 2. „Studiile anterioare au arătat că mersul în pas vioi este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în populația generală”, a declarat Dr. Ahmad Jaidi, autorul principal al studiului recent.

Mersul în pas vioi poate fi salvator

Astfel, ceea ce, potrivit autorilor studiului, este considerat un ritm de mers lent și rapid:

  • până la 3,2 km/h – mers lent;
  • 3,2-4,8 km/h – ritm mediu;
  • 4,86 km/h – mers relativ rapid;
  • peste 6,4 km/h – mers rapid;

„Analiza a arătat că probabilitatea de a dezvolta boala de tip 2 menționată a fost redusă semnificativ la o viteză de mers pe jos de 4 km/h sau mai mare”, au declarat oamenii de știință care au realizat studiul sub îndrumarea doctorului Jaydee.

„În plus, fiecare kilometru pe oră de accelerare reduce riscul cu 9%. În general, persoanele care merg într-un ritm foarte rapid au un risc cu 39% mai mic de a dezvolta diabet decât cele care merg cu mai puțin de 3 km/h”, mai spune cercetătorul.

Potrivit doctorului endocrinolog Iulia Ivchenko, există trei obiceiuri care duc cel mai adesea la apariția diabetului de tip 2.

Acestea sunt o dietă hipercalorică cu mulți carbohidrați, un stil de viață sedentar și abuzul de alcool. Așadar, dacă scăpați de acești trei factori, puteți reduce riscul acestei boli grave. De asemenea, expertul indică 3 modalități simple de a începe să faci mai multă mișcare.

Diabet tip 2

De asemenea, expertul sfătuiește să nu folosiți liftul. „Urcarea a doar cinci trepte pe zi reduce riscul de boli de inimă cu 20%, spune un studiu recent al oamenilor de știință chinezi”, spune Dr. Ivchenko.

Ea recomandă, de asemenea, folosirea bastoanelor pentru mersul nordic. „În multe țări există o prejudecată conform căreia mersul nordic este pentru persoanele în vârstă. Dar cu cât o persoană este mai tânără, cu atât mai bun este efectul unei astfel de plimbări. Mersul nordic folosește, pe lângă picioare și brațe, mușchi care nu lucrează în mersul normal.

Acest lucru permite pieptului să se deschidă mai mult, centura scapulară lucrează, respirația se îmbunătățește și sângele este saturat cu oxigen. Prin urmare, dacă mergeți pe jos cei 10 mii de pași prețuiți, mai bine cu bețe”, recomandă expertul.

Semne neobișnuite ale diabetului de tip 2

  • Modificări ale vederii: vedere încețoșată, apariția de pete sau dungi plutitoare întunecate – rezultatul leziunii vaselor mici ale ochiului provocat de excesul de zahăr din sânge.
  • Modificări ale auzului: glicemia crescută pe termen lung afectează, de asemenea, vasele mici de sânge și nervii urechii interne.
  • Modificări ale dispoziției: sunt posibile tulburări de anxietate și depresie, modificări ale dispoziției datorate creșterilor de zahăr din sânge.

Simptome clasice ale diabetului de tip 2

  • sete puternică;
  • urinare frecventă;
  • ulcere care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca;
  • amorțeală și slăbiciune a membrelor.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).

Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel