Din cuprinsul articolului
Demența reprezintă o afecțiune devastatoare, nu doar pentru persoana în cauză, cât și pentru apropiații săi. Studiile continuă să identifice markeri precoce pentru a încerca să împiedice apariția demenței. În conformitate cu un studiu publicat anul trecut, mirosul urât este „ semnificativ ” corelat cu apariția demenței – îl recunoașteți?
Demența descrie un grup de simptome asociate cu declinul progresiv al creierului. În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune, dar cercetarea investighează în mod activ markerii timpurii ai declinului cerebral. Obiectivul este de a identifica mecanismele care dau naștere demenței, în speranța de a găsi modalități de a o contracara.
Un studiu publicat anul trecut în Diabetes Research and Clinical Practice a concluzionat că „disfuncția olfactivă” prezice dezvoltarea demenței la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2.
Descoperirea are implicații profunde, deoarece milioane de britanici trăiesc cu diabet de tip 2 în Marea Britanie și este mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă decât în rândul celor mai tinere.
Disfuncția olfactivă a fost asociată anterior cu tranziția de la cogniția normală la demență la persoanele fără diabet de tip 2.
Acest studiu a urmărit să investigheze dacă disfuncția olfactivă ar putea fi un marker timpuriu al viitoarei demențe la pacienții vârstnici cu diabet de tip 2.
Disfuncția olfactivă este definită ca fiind capacitatea redusă sau distorsionată de a mirosi în timpul adulmecării sau în timpul mesei.
Studiul a inclus 151 de pacienți japonezi ambulatoriali mai în vârstă cu diabet de tip 2 care nu aveau un diagnostic de demență probabilă la momentul inițial.
Funcția cognitivă a fost monitorizată în cadrul cohortei pe parcursul a cinci ani.
Pe parcursul a trei ani, aproximativ nouă la sută dintre participanții la studiu au dezvoltat demență probabilă.
Scorul mai mic al testului olfactiv a fost asociat „semnificativ” cu dezvoltarea demenței probabile, au scris cercetătorii.
Aceștia au constatat, de asemenea, că o modificare a scorului testului olfactiv a fost asociată cu modificarea scorului testului funcției cognitive.
„Disfuncția olfactivă precede dezvoltarea demenței probabile la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2”, au concluzionat aceștia, potrivit Express.
Medic, despre leguma care „încetinește creșterea zahărului din sânge și protejează împotriva diabetului. Această legumă…
Află toate detaliile despre pierderea cu care a trebuit să se confrunte soția regelui Charles.…
În următorii douăzeci de ani, omenirea va asista la o revoluție în toate domeniile: tehnologie,…
Absența Papei Francisc de la redeschiderea Catedralei Notre Dame a marcat miercuri anunțarea programului încărcat…
Digitalizarea serviciilor medicale. Este greu să se stabilească cu exactitate câți bani de la UE…
Cum să faci cea mai bună ciorbă de post. Rețeta pas cu pas. Românii sunt…