Sari la conținut

Semnul de avertizare care prevestește moartea

Masurarea simtului mirosului la persoanele in varsta ar putea ajuta doctorii sa prezica daca acestea vor mai fi in viata peste cinci ani, sugereaza un studiu publicat in revista PloS One. Un sondaj, relizat pe 3000 de adulti, a constatat ca 39% dintre persoanele cu un simt al mirosului slab dezvoltat au murit in perioada prezisa, comparativ cu doar 10% din cei care aveau mirosul functional.

Oamenii de stiinta spun ca pierderea simtului mirosului nu cauzeaza in mod direct moartea, dar poate fi un semn de avertizare. Acestia spun ca persoanele care sesizeaza modificari de lunga durata la nivelul simtului mirosului ar trebui sa consulte un specialist.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au cerut unui esantion reprezentativ de adulti, cu varste cuprinse intre 57 si 85 de ani, sa ia parte intr-un test de miros.

Cele cinci mirosuri

Evaluarea a implicat identificarea unor mirosuri distincte, care includeau mirosul de menta, peste, portocala, trandafir si piele.

Cinci ani mai tarziu, aproximativ 39% dintre adultii care au avut cele mai mici scoruri (4-5 erori) au murit, in comparatie cu 19% din cei care aveau un simt al mirosului doar partial deteriorat si 10% din cei cu un simt al mirosului sanatos.

In ciuda altor factori, precum varsta, alimentatia, fumatul, saracia si starea de sanatate generala, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu un simt al mirosului deteriorat aveau cel mai mare risc de deces.

“Simtul mirosului nu cauzeaza in mod direct moartea, dar este un vestitor, o avertizare timpurie, care arata ca exista anumite deteriorari”, spune Prof. Jayant Pinto, autorul studiului.

“Descoperirile noastre ar putea oferi un test clinic eficient, o modalitate rapida si ieftina prin care putem identifica pacientii cu un risc ridicat”, a precizat acesta.

Modalitatea exacta prin care pierderea mirosului afecteaza durata de viata ramane neclara, dar cercetatorii au invocat o serie de motive posibile din spatele acestei asocieri.

Acestia spun ca o capacitate redusa de a simti mirosurile ar putea sugera o lipsa a regenerarii celulelor din organism.

“Simtul mirosului este un pic subapreciat- acesta joaca un rol foarte important in viata de zi cu zi. Dar noi nu vrem ca oamenii sa intre in panica. O raceala puternica, alergiile si problemele sinusurilor, pot afecta, de asemenea, simtul mirosului. Oamenii nu ar trebui sa fie foarte ingrijorati, dar daca problema persista, ar trebui sa vorbeasca cu medicul lor”, a explicat prof. Pinto.

“Mirosul este interfata dintre fiziologie si psihologie, care este un camp de lupta al interactiunilor reciproce. Spre exemplu, pierderea mirosului poate duce la depresie si depresia poate cauza schimbari ale abilitatii noastre de a mirosi”, a precizat Prof. Tim Jacob de la Cardiff University.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel