Semnul care poate prevesti demența cu câțiva ani înainte de declanșare. Nu e pierderea memoriei

Simptome timpurii demență. Un studiu a constatat că la persoanele cu risc genetic de demență frontotemporală, apatia prezice dezvoltarea simptomelor ani mai târziu. Descoperirea semnelor timpurii de apatie poate fi o modalitate de a întârzia apariția acestui tip de demență sau de a încetini progresia acesteia.

Medicii diagnostichează, de obicei, demența frontotemporală la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, iar această afecțiune reprezintă mai puțin de 1 din 20 de cazuri de demență. Afectează în principal lobii frontali și temporali ai creierului.

Boala are o componentă genetică; în jur de 10-30% din toate persoanele cu acest tip de demență au antecedente familiale.

Spre deosebire de formele mai frecvente de demență, care tind să afecteze persoanele în vârstă, demența frontotemporală timpurie determină modificări de comportament, personalitate și limbaj la persoanele care își păstrează abilitățile spațiale și memoria.

Simptomele comportamentale includ o pierdere a inhibițiilor obișnuite, comportamente repetitive sau compulsive, scăderea energiei și apatie sau lipsă de acțiune.

Apatia, unui dintre primele semne timpurii de demență

Persoanele cu această afecțiune își pot pierde motivația, inițiativa și interesele, ducând la impresia greșită că sunt deprimate.

Noul studiu citează constatările anterioare că apatia, unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii, este asociată cu un rezultat general mai slab.

„Este legat de declinul funcțional, scăderea calității vieții, pierderea independenței și supraviețuirea mai slabă”, explică autorul principal al noului studiu, Maura Malpetti, doctorand în neuroștiințe clinice la Universitatea din Cambridge, în Regatul Unit .

Apatia tinde să apară cu câțiva ani înainte de diagnosticarea demenței frontotemporale. Malpetti și colegii săi au dorit să afle dacă apatia este un semn precoce al bolii și dacă este asociată cu modificări ale creierului înainte de apariția altor simptome.

„Cu cât descoperim mai multe despre efectele timpurii ale demenței frontotemporale, cu atât putem trata mai bine simptomele și întârzia sau chiar preveni demența”, spune Malpetti.

Cercetătorii își raportează concluziile în revista Alzheimer & Dementia.

Recent Posts

Planta banilor îți asigură succesul financiar dacă o ții în acest loc din casă

Planta banilor și simbolistica ei. În tradiția feng shui, anumite plante sunt considerate a amplifica…

2 ore ago

Cele mai bune alimente la menopauză. Compensează pierderile de estrogen și reglează hormonii natural

Alimente cu estrogen natural. Estrogenul este un hormon esențial în organismul feminin, având roluri cruciale,…

3 ore ago

Vitamina care scade tensiunea mare și ajută la prevenirea unui AVC

Vitamina care scade tensiunea mare. Un studiu clinic recent, realizat pe peste 20.000 de adulți…

3 ore ago

Cele mai puternice ritualuri pentru noroc și abundență în casă. Lidia Fecioru: ”Seara sunt cele mai eficiente”

Ritualuri pentru noroc și bunăstare în casă: sfaturile bioenergoterapeutului Lidia Fecioru. În cadrul emisiunii Adevăruri…

4 ore ago

Acest aliment e otravă pe pâine și trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi. Avertizarea unui medic oncolog

Alimentul cancerigen pe care ar trebui să-l evităm cu toții. Deși cauza precisă a cancerului…

4 ore ago

Rugăciune făcătoare de minuni. Preot: Rostește aceste 4 cuvinte 2 săptămâni la rând și vei vedea minunea

Rugăciunea făcătoare de minuni a părintelui Iosif Trifa. Părintele Iosif Trifa este cunoscut mai ales…

5 ore ago

Citeste si: