Sari la conținut

Semnul care îți arată cât de expus ești de a face boala creierului

Demență precoce
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele cu risc mai mare de demență, înainte de 65 de ani

Dementa este o boala a creierului care inițial se manifestă cu probleme de memorie iar ulterior afectează progresiv și alte părți ale creierului producând: dificultăți ale activităților uzuale de zi cu zi, deficit  de comunicare, schimbări de dispoziție, raționament sau de personalitate.

Semnul care îți arată cât de expus ești de a face boala creierului

În mod obișnuit demența progresează, iar experții medicali spun că există și un semn care îți arată cât de expus ești de a face boala creierului.

Un mers mai lent odată cu înaintarea în vârstă a fost întotdeauna un semn de avertizare al fragilității crescânde a corpului, spun experții. Cercetările emergente în grupuri de subiecți în vârstă au descoperit, de asemenea, că un mers mai lent de la an la an poate fi un semn precoce al declinului cognitiv.

Acest lucru se poate datora micșorării hipocampului drept, care este partea creierului asociată cu memoria, conform studiilor. Dar nu toate semnele de declin cognitiv prezic demența ulterioară – doar 10% până la 20% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult cu deficiențe cognitive ușoare dezvoltă demență în următorul an, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Simptomele degradării

„În multe cazuri, simptomele degradării pot rămâne aceleași sau chiar se pot îmbunătăți”, afirmă institutul.

Acum, un nou studiu amplu pe aproape 17.000 de adulți peste 65 de ani descoperă că persoanele care merg cu aproximativ 5% mai lent sau mai mult în fiecare an, prezentând, de asemenea, semne de procesare mentală mai lentă, au mai multe șanse să dezvolte demență. Studiul a fost publicat marți în jurnalul JAMA Network Open.

„Aceste rezultate evidențiază importanța mersului în evaluarea riscului de demență”, a scris autorul Taya Collyer, cercetător la Peninsula Clinical School de la Universitatea Monash din Victoria, Australia.
Noul studiu a urmărit un grup de bătrâni din SUA, de peste 65 de ani, și din Australia, de peste 70 de ani, timp de șapte ani. O dată la doi ani, persoanelor din studiu li s-a cerut să facă teste cognitive care măsurau declinul cognitiv general, memoria, viteza de procesare și fluența verbală.

De două ori, odată la doi ani, subiecților li s-a cerut, de asemenea, să meargă 3 metri. Cele două rezultate au fost apoi mediate pentru a determina mersul tipic al persoanei.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că cel mai mare risc de demență a fost pentru persoanele care nu numai că mergeau mai lent, dar au prezentat și unele semne de declin cognitiv, a spus dr. Joe Verghese, profesor de geriatrie și neurologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Bronx, New York, care nu a fost implicat în studiu.

„Cei cu dublă declinare au avut un risc mai mare de demență decât cei cu un mers mai rapid sau declin cognitiv”, a scris Verghese într-un editorial publicat marți în jurnalul JAMA.

Se mai poate face ceva în această privință?

Există lucruri pe care le putem face pe măsură ce îmbătrânim pentru a inversa contracția creierului care vine odată cu îmbătrânirea tipică. Studiile au descoperit că exercițiile aerobe măresc dimensiunea hipocampului, crescând unele aspecte ale memoriei.

Îngropat adânc în lobul temporal al creierului, hipocampul este un organ cu o formă ciudată care este responsabil pentru învățare, consolidarea amintirilor și navigarea spațială, cum ar fi capacitatea de rememora direcțiile, locațiile și orientările.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel