Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
Din cuprinsul articolului
Chiar dacă este o boală fără simptome spectaculoase, diabetul zaharat este o boală cronică gravă care trebuie tratată cu toată seriozitatea.
Din păcate, dacă nu este tratată corespunzător, evoluția este progresivă și se ajunge la complicații severe precum bolile cardiovasculare, neuropatie diabetică, nefropatia diabetică (care la rândul ei poate duce la insuficiență renală), sau retinopatia diabetică.
Un simptom asociat cu degetele mâinilor trădează un nivel periculos de ridicat al zahărului din sânge și diabet – aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință americani.
Persoanele cu diabet dezvoltă sindromul mâinii rigide, cunoscut și sub numele de heteroartropatie diabetică, care se manifestă prin imobilitatea articulațiilor. Hiperglicemia ar putea cauza inflamație la nivel articular și degradarea cartilajului prin stres oxidativ.
Potrivit experților, o senzație de rigiditate apare mai întâi la degetul mic, iar apoi poate afecta alte degete. În același timp, pielea mâinilor se simte groasă la atingere. Cu un truc simplu, puteți verifica prezența bolii încercând să vă curbaţi palmele. Dacă degetele nu se ating, consultați un medic.
De asemenea, ar trebui să fiți atenți dacă pe pielea pleoapelor apar plăci mici gălbui sau umflături galbene-roșiatice, relatează publicația Healthline.
Factorii care pot agrava dezvoltarea heteroartropatiei diabetice sunt legați de glicozilare, procesul de legare a zahărului de moleculele de proteine. Potrivit doctorului Harry Belcher, modificările în compoziția colagenului, care duc la o acumulare anormală de proteine în țesuturile organismului, pot provoca această afecțiune.
Microangiopatia diabetică și neuropatia diabetică sunt, de asemenea, considerate a fi posibile cauze care contribuie la dezvoltarea sindromului brațului rigid diabetic. În această situaţie este important controlul zahărului din sânge, ca măsură preventivă.
Specialiştii recomandată exerciții care mențin forța și flexibilitatea brațului, cum ar fi aruncarea și prinderea unei mingi. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă supraîncărcați brațele și să opriți imediat exercițiul dacă apar senzaţiile intense de durere.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…