Boala ficatului gras poate stimula un mediu inflamator favorabil dezvoltării cancerului, dacă nu este inversat.
Boala hepatică poate fi împărțită în mai multe subtipuri, dar se știe că atât versiunile cronice, cât și cele acute ale bolii se manifestă pe piele. Aspectele cutanate pot varia de la subtile la mai evidente, in functie de stadiul bolii. În stadiile avansate, pe față poate apărea o afecțiune a pielii care s-a descoperit că se corelează cu rate mai mari de cancer la ficat.
Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie explică că „rosaceea, o boală comună a pielii care afectează persoanele de vârstă mijlocie, […] a fost asociată cu boli metabolice subiacente”
Organismul de sănătate explică că boala grăsimilor nealcoolice (NAFLD) modifică transcrierea genelor care controlează diferențierea foliculilor.
Prin urmare, „aspectul rozaceei poate fi un biomarker ușor vizibil al ficatului gras”, explică organismul de sănătate.
Continuă: „Legătura dintre rozacee și NAFLD poate avea consecințe importante în evaluarea vârstei mijlocii a riscului cardiovascular și de Alzheimer.”
În 2017, un studiu danez a descoperit că persoanele cu rozacee au un risc mai mare de cancer la ficat, cancer de piele și cancer de sân.
Rezultatele, publicate în revista Cancer Epidemiology, nu au putut dovedi o asociere cauză-efect, ceea ce înseamnă că sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea fi făcute astfel de concluzii.
Studiul și-a propus să investigheze probabilitatea pacienților cu rozacee de a fi diagnosticați cu 13 forme diferite de cancer.
Cercetătorii au analizat cinci ani de istorie medicală pentru mai mult de 50.000 de pacienți și peste 4.000.000 de subiecți de control.
Rezultatele au arătat că nu există un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul esofagian, renal, tiroidian, pancreatic și ovarian.
Ceea ce au descoperit cercetătorii, totuși, a fost un risc cu 42% mai mare de cancer hepatic în rândul pacienților cu rozacee.
În plus, riscul de cancer de piele non-melanom și cancer de sân pare să fie cu 36% și, respectiv, 25% mai mare în rândul pacienților cu rozacee.
Interesant, datele au sugerat că pacienții cu rozacee pot avea un risc cu 22% mai mic de cancer pulmonar în comparație cu populația generală.
Cercetările anterioare ale doctorului Alexander Egeberg, care a condus studiul, au relevat o legătură între rozacee și un risc mai mare de deces din cauza bolilor hepatice și a cirozei alcoolice a ficatului.
Rozaceea este descrisă pe scară largă ca fiind o afecțiune de lungă durată care provoacă inflamație și roșeață a feței.
Roșeața este de obicei concentrată în obraji și nas la început și se extinde treptat pe frunte și bărbie.
Potrivit Harvard Health, afecțiunea tinde să afecteze adulții cu pielea deschisă, cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, care au antecedente de înroșire cu ușurință.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…