Semnul banal care a indicat un cancer de sânge. Pacienta nu a avut nicio problemă de sănătate, niciun simptom, nicio durere
„Mi-a apărut ca o ciupitură pe umăr. La început am crezut că m-a ciupit ceva. Dar nu trecea…”.
Marinela, în vârstă de 57 de ani, a fost diagnosticată cu un tip de cancer rar. Rezultatul biopsiei a venit ca un trăsnet: neoplasm cu celule dendritice plasmocitoide – o formă foarte rară de cancer de sânge. Atât de rară, încât în România, înaintea ei, un singur pacient mai fusese diagnosticat cu ea.
„La vârsta de 57 de ani mi-a apărut ca o ciupitură pe umăr. La început am crezut că m-a ciupit ceva. Dar nu trecea. Am mers la dermatolog. Dermatologul mi-a dat un unguent și mi-a spus că o să treacă, dar nu a trecut. Am schimbat unguentul și, în momentul în care l-am folosit pe al doilea, s-a mărit umflătura. Iar atunci, doamna doctor a stabilit să facem biopsie”, își amintește astăzi Marinela.
Marinela nu avusese înainte nicio problemă de sănătate, niciun simptom, nicio durere
„Nu am avut nicio problema, mă simțeam bine. Analizele le făcusem cu o lună înainte si ieșiseră bine. În afara acelei ciupituri de țânțar, care nu trecea. Mi-a fost foarte, foarte teamă. Am fost al doilea pacient cunoscut în țară cu această boală, nu știam nimic despre ea.”
„A fost foarte greu când am aflat diagnosticul, nu știam nimic despre această boală. Am fost al doilea pacient cunoscut în țară cu această afecțiune. Mi-a fost foarte, foarte teamă. Era și vârsta – pentru că în spital am întâlnit și pacienți tineri și mă gândeam că eu sunt în vârstă și nu cred că voi face față. Dar am făcut față”, își amintește femeia.
După primirea diagnosticului, Marinela a mers la Institutul Fundeni, la Secția de Hematologie. A fost pacienta medicului Alexandru Bardaș, căruia spune astăzi că îi „mulțumește din tot sufletul”:
„Domnul doctor mi-a spus că este o boală foarte rară, că este al doilea caz pe țară, dar va face tot posibilul să fie bine. Și mi-a spus, încă de la început, că va fi nevoie de transplant de celule stem hematopoietice.”
După ce a aflat că va avea nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, a început căutarea unui donator. Atât fratele, cât și fiul ei s-au oferit să devină donatori, dar, din păcate, Marinela nu a fost compatibilă „nici cu fratele meu, nici cu băiatul meu”.
În acest caz, s-a apelat la Registrul internațional al donatorilor de celule stem hematopoietice și s-a găsit o donatoare: „o doamnă minunată din Germania, care mi-a donat celulele”.
După ce a terminat curele de citostatice, Marinela a fost chemată la transplant, la Institutul Fundeni din București, în Secția de Transplant medular condusă de prof. dr. Alina Tănase.
„ Medici extraordinari! Eu nu mai fusesem în spital de când am născut. Și auzisem atâtea și atâtea vorbe – vorbe că nu ar fi atât de bine în spital. Dar la spitalul Fundeni, condițiile sunt extraordinare, iar colectivul de la transplant este excepțional! Și cred că acest lucru se datorează în primul și în primul rând doamnei profesor Alina Tănase!”
La 5 ani de când a devenit al doilea pacient din România diagnosticat cu neoplasm cu celule dendritice plasmocitoide, Marinela este bine. Merge periodic la control la medic, cam o dată la două luni, potrivit hotnews.ro.