Sari la conținut

Semnificația steagurilor arborate pe plaje

Semnificația steagurilor arborate pe plaje trebuie să fie cunoscută de cei care merg la mare pentru a putea să-și protejeze propria viață și a celor apropiați, pentru a se bucura de un sejur reușit la malul mării. Cunoașterea și respectarea semnificației steagurilor arborate pe plaje poate să ne protejeze de o tragedie.

12 oameni au murit înecați în această vară pe litoral, iar câteva zeci au fost în mare pericol. Ieri, abia după 3 zile de căutări, a fost găsit trupul unui bărbat care a reușit să își salveze copilul din valuri, dar el nu a mai ajuns la mal în stațiunea Jupiter, transmit colegii de la Radio România Constanța.

Salvamarii spun că de cele mai multe ori astfel de situații apar când le sunt ignorate indicațiile și nu se ține cont de avertizările semnalate prin steagurile arborate pe plajă.

Semnificația steagurilor arborate pe plaje

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia, reamintește semnificația acestor steaguri.

”Steagul roșu cu galben înseamnă prezența salvamarului la punctul de lucru. În momentul în care începe marea să fie agitată şi să apară pericolele se arborează steagul galben.

E recomandat doar celor experimentați, nu mai au voie să intre la îmbăiere copiii. În momentul în care s-a arborat steagu roșu este interzis la scăldat, marea este foarte agitată, curenții foarte puterniic, riscul de înec este foarte, foarte crescut.

Să respecte pentru că pentru oricare dintre noi viaţa este mult mai importantă decât momentele alea în care consideră ei că e o plăcere să intre în valuri mari şi să îşi pună viața în pericol.”

Ce culori pot avea steagurile arborate pe plajă

Este imposibil ca, în timp ce vă aflați pe plajă să nu fi văzut măcar o dată în viață un steag arborat la punctele de unde salvamarii supraveghează plaja. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă fiecare steag în parte există un ghid cu toate culorile și combinațiile de culori pe care le pot avea steagurile de de plajă.

Acesta poate avea diverse culori, cum ar fi galben, roșu, albastru, violet sau chiar o combinație între aceste culori. Și, cu siguranță te-ai întrebat ce semnifică fiecare dintre aceste steaguri, când ești în siguranță și poți intra în apă și când nu trebuie să intri în apa mării.

Dacă vei învăța semnificația acestora vei știi pe viitor ce trebuie să faci și mai ales ce să nu faci când vei vedea steagurile arborate pe plajă.

Iată, așadar, un ghid cu toate steagurile și codurile de culori pe care ar trebui să le reții pentru a știi și pentru a înțelege cu exactitate care este diferența dintre o bălăceală distractivă și o experiență pe cât de neplăcută, pe atât de periculoasă, care poate avea consecințe înfricoșătoare.

Ce semnificație au steagurile de avertizare de pe plajă?

Din fericire, nu sunt multe steaguri de avertizare care se arborează vara pe plajă motiv pentru care sunt foarte ușor de memorat. În plus, semnificația celor mai multe dintre acestea este ușor de intuit deoarece au un cod de culori cu care suntem obișnuiți din trafic: verde înseamnă sigur, galben înseamnă moderat, în timp ce roșu înseamnă condiții mai dificile.

 

Există, însă, și steaguri mov, alb, portocaliu și negru, aflăm de pe site-ul LaPointCamps.com. Dar, iată cum arată codul de culori al steagurilor de avertizare de pe plajă și semnificația lor, elaborate de standardul internațional al Federației Internaționale de Salvare a Vieții (ILSF).

  • Steag verde: pericol scăzut – valuri calme și înot în siguranță;
  • Steag galben: pericol mediu – valuri și/sau curenți moderați;
  • Un singur steag roșu: pericol ridicat – valuri mari și/sau curenți puternici și nu se recomandă înotul;
  • Steaguri roșii duble: foarte periculos – apa este închisă pentru utilizarea publică;
  • Steag roșu și galben: zonă de înot recomandată cu salvamari;
  • Steag negru și alb cu cele două culori secționate în patru: este interzis accesul cu plăci de surf și alte ambarcațiuni fără motor;
  • Steag galben cu un steag cu bilă neagră: este interzis accesul cu plăci de surf și alte ambarcațiuni fără motor;
  • Steag violet: au fost observate viețuitoare marine periculoase;
  • Steag portocaliu cu banderolă de vânt: sunt prezente vânturi din larg, astfel încât nu trebuie folosite gonflabilele;
  • Steag roșu și alb cu cele două culori în sferturi: evacuare de urgență.

Atunci când vremea este frumoasă, iar apa mării este liniștită, vei vedea că, în această situație, este arborat steagul alb, ceea ce înseamnă că ai liber la distracție.

Trebuie să știi că, deși acesta este un standard universal, steagurile de avertizare pot arăta diferit în unele țări și regiuni.

În afară de aceste steaguri de avertizare, pe plajă salvamarii pot recurge și la o serie de semne de avertizare pentru a le comunica turiștilor diverse informații importante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel