Din cuprinsul articolului
Autismul este o dizabilitate complexă, de dezvoltare pe tot parcursul vieții, care apare de obicei în timpul copilăriei timpurii și poate afecta abilitățile sociale, comunicarea, relațiile și autoreglarea unei persoane. Autismul este definit de un anumit set de comportamente și este o „condiție din spectru” care afectează oamenii în mod diferit și în grade diferite.
Deși în prezent nu există o cauză unică cunoscută a autismului, diagnosticarea precoce ajută o persoană să primească sprijinul și serviciile de care are nevoie, ceea ce poate duce la o viață de calitate plină de oportunități.
„Autismul nu are o singură cauză. Cauzele în principal sunt genetice. Poate cel mai important de reţinut este că genetică nu înseamnă ereditate. Cu alte cuvinte, părinţii nu sunt de vină pentru această incidenţă crescută.
Nu cunoaştem cauza precisă, ci cunoaştem că are o incidenţă foarte mare şi că există posibilitatea recuperării”, a spus psihiatrul Ramona Gheorghe la Antena 3.
Semnele care arată că un copil ar putea suferi de autism
„Sunt câteva semne legate de comportamentul copiilor mici, adică, cei de peste un an. Copilul care nu te priveşte în ochi, nu răspunde atunci când îl strigi, cel care nu are atenţie împreună cu alţi copii sau nu îţi arată cu degetul, este un copil care poate fi în contextul unei suspiciuni de neurodezvoltare.
Privitul în ochii se întâmplă de foarte devreme. Între 6 luni şi un an, când copilul este conectat cu îngrijitorii săi, arată semnele reciprocităţii în comunicare.
Dacă o mamă vine şi spune că al ei copil nu o priveşte în ochii, deşi aceasta îl strigă, dar ea îl strigă şi se uită la ea şi o fixează, atunci acel copil nu suferă de autism. Deci, nu se ia şi nu se moare de la această afecţiune.
Există terapia de recuperare comportamentală. În spatele acestei afecţiuni, care este genetică, este influenţată funcţionarea creierului. În discuţia noastră, ne privim ochi în ochi, iar asta înseamnă că informaţiile pe care dumneavoastră le citiţi de pe faţa mea, care pot să însemne nelinişte şi tot aşa, le vedeţi pe faţa mea, pentru că prin ochi citiţi un mesaj emoţional care se traduce într-o zonă a creierului de ceea ce se numeşte neuroni în oglindă. Ochii oglindesc şi ne conectăm creier la creier.
În creierul persoanelor cu autism, această zonă nu se activează. Ea este acolo, dar nu se activează în sensul funcţionării.
Astfel, persoanele care suferă de această afecţiune, vor învăţa folosind alte zone ale creierului să decodifice feţele, informaţiile sociale şi mesajele pe care ceilalţi le transmit prin comportamentul lor.
Semne timpurii
Autismul afectează o persoană pe toată durata vieții. Cu toate acestea, cercetările arată că diagnosticarea precoce poate duce la îmbunătățirea calității vieții. Iată câteva semne de căutat:
- Vorbește mai târziu decât de obicei sau deloc (nonverbal)
- Repetarea în limbaj sau în mișcare, cum ar fi repetarea aceluiași cuvânt sau a aceluiași sunete, baterea mâinii sau orice mișcare repetată
- Comunicare nonverbală atipică, inclusiv evitarea contactului vizual sau o tonalitate monotonă
- Preferă jocul solitar sau paralel decât să se implice în jocuri asociative sau cooperative cu alți copii
- Extrem de tulburat de schimbări, inclusiv de alimente noi sau de schimbări în program
- Preferință pentru joc predictibil, structurat față de jocul spontan sau simulat
- Interes puternic și persistent pentru un anumit subiect, o parte dintr-o jucărie sau un articol