Sari la conținut

Semnele din naştere: de ce apar şi în ce situaţii sunt periculoase

Unele se estompează cu timpul, altele devin mai pronunţate.

Uneori apar din cauza unui surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii, alteori din cauza unor vase de sânge care nu s-au dezvoltat normal sau au rămas strâns grupate.

Majoriatea sunt nedureroase şi nu prezintă un perico pentru sănătate, însă în cazuri rare cauzează complicaţii sau sunt asociate altor afecţiuni mai grave.

 Există maiii multe tipuri de semne native:

1. Petele de culoarea somonului (numite şi ciupituri de barză, sărutul îngerilor) sunt subţiri, plate, de culoare roz deschis sau roşie. Acestea apar la o treime dintre nou-născuţi în regiunea occipitala (,,muşcătura berzei”), între sprâncene (,,sărutul îngerului”) sau pe pleopele superioare. În unele cazuri se estompează odată cu vârsta, iar în altele rămân neschimbate. Aceste semne nu necesită tratament.

2. Petele de culoarea vinului roşu de Porto, asemănătoare unor vânătăi de culoare roşu închis, roz-roşiatice, se inchid la culoare în timp devenind purpurii. Sunt alcătuite din vase de sânge dezvoltate necorespunzător şi pot fi mici sau se pot intinde pe suprafeţe mari ale corpului. Acestea apar la 3 din 100 de copii, iar în cazurile în care sunt localizate pe pleoape cresc riscul de glaucom. Tratamentul include terapie cu laser sau grefe de piele.

3. Petele mongoloide sunt netede, maronii sau gri-albăstrui, variabile ca formă şi mărime. Se găsesc mai ales în regiunea sacro-lombară (partea inferioară a spatelui, fese). Petele mongoloide sunt mai comune, în cazul persoanelor cu pielea mai închisă. De obicei, se estompează cu timpul dar nu dispar în totalitate. Nu necesită tratament.

 

4. Petele cafe-au-lait sunt netede, au o formă ovală, iar gama de culori se întinde de la maro-deschis până la maro-ciocolatiu. Apar, de obicei, pe torace fese sau picioare. Aceste pete pot deveni mai mari şi mai inchise la culoare, odată cu varsta, dar nu cauzează probleme de sănătate. Însă,  apariţia unor pete de dimendiuni mari poate fi asociată riscului de neurofibromatoză (afecțiune cronică, genetică și ereditară, caracterizată prin apariția pe piele a unor pete sau a unor tumori cu originea în neurofibroame) sau de sindromul McCune-Albright (afecţiune caracterizată prin displazie fibroasă a oaselor lungi, asociată cu pete cafe-au-lait şi pubertate precoce ce apare atât la sexul masculin cât şi la cel feminin), în cazuri mai rare. Consultaţi un medic în cazul în care copilul dumneavoastră are mai multe astfel de pete.

5. Hemangioame sunt semne din naştere de culoare albastră, roşie sau zmeurie, alcătuite din aglomerari de vase de sânge. Prezintă diferite forme şi dimensiuni şi apar atât la suprafaţa pielii cât şi la nivelul organelor interne. Acestea apar la 2 din 100 de nou-născuţi şi se dezvoltă la câteva săptămâni după naştere. Cresc rapid în primul an de la naştere si involuează până la vârsta de 10 ani. Ele sunt considerate a fi cele mai frecvente tumori benigne ale copilăriei. Apar atât pe tegumente, cât şi la nivelul organelor interne, însă majoritatea nu au nici o importanţă patologică. Doar ocazional, când sunt localizate la nivelul ochilor sau gurii sau cand se complică cu ulceraţii, necroze şi hemoragii, necesită tratament.

6. Malformaţiile venoase sunt cauzate de dilatarea anormală a vaselor de sânge. Apar la naştere şi se pot estompa odată cu vârsta. Acestea apar la aproximativ 4% dintre copii şi sunt localizate pe maxilar, obraz, limbă, buze şi mai rar pe alte zone ale corpului. Tratamentul poate include intervenţie chirurgicală sau scleroterapia.

7. Nevii congenitali (aluniţe) pot apărea oriunde pe piele, au variate mărimi şi forme. Aluniţele pot creşte până la 8 cm şi apar la 1% dintre nou-născuţi. În majoritatea cazurilor, aluniţele nu sunt periculoase, însă cele de dimensiuni mari prezintă un risc crescut de melanom (cea mai gravă formă a cacerului de piele). Toate aluniţele ar trebui atent monitorizate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel