Sari la conținut

Semnele demenței pe care oamenii le ignoră până când e prea târziu

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Semnele demenței, ignorate de români. Numărul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer crește în mod constant la nivelul întregii lumi, însă în România bolnavii află mult prea târziu că suferă de această maladie.

Semnele demenței pe care oamenii le ignoră până când e prea târziu

Este alarmant faptul că la fiecare trei secunde o persoană este diagnosticată cu această boală. Maladia Alzheimer nu mai este doar o boală a bătrâneţii, vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 50 de ani.

Diagnosticarea târzie limitează efectele tratamentelor, atrage atenția coordonatoarea centrului de zi din Timișoara pentru persoanele cu Alzheimer, Andreea Manolache, potrivit RRA.

Intervenția este tardivă

„La nivel mondial, la fiecare trei secunde o persoană este diagnosticată cu această boală. Din păcate, la noi în țară se întâmplă ca această boală să fie diagnosticată atunci când persoana are simptome destul de accentuate și, deci într-un stadiu destul de avansat al bolii, ceea ce duce la o mai puțină reziliență la tratament. Și, din păcate, cu cât intervenția noastră este mai tardivă, cu atât efectele medicației, dar și ale terapiilor care le sunt destinate nu-și mai au efectul așa de bine”.

Participarea la activitățile centrului de zi pentru persoanele bolnave de Alzheimer din Timișoara este gratuită, iar informații pot fi obținute de la Direcția de Asistență Socială.

Simptome de Alzheimer

Există însă câteva semne cheie care pot indica prezența bolii:

1.LIPSA INHIBIȚIILOR
”Cineva care este, de obicei, timid poate merge la un străin să încerce să îl îmbrățișeze sau să îl sărute,”adaugă dr. Rogalski.

2.PROBLEME DE LIMBAJ

Acestea apar, în special, în cazurile de afazie primară progresivă, o formă de demență care afectează abilitatea de a procesa și de a articula cuvintele.

Pacienții pot avea probleme în a forma fraze, vorbesc foarte rar și nu reușesc să pronunțe corect cuvintele.

3.PROBLEME DE SCRIERE

Cineva care, în mod normal, nu avea astfel de probleme, nu mai știe să scrie corect sau nu poate să scrie deloc, nici măcar să își facă semnătura.

4.DIFICULTĂȚI LA CITIRE

Pentru cineva afectat de demență devin foarte greu să citească un paragraf dintr-un ziar sau dintr-o carte.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel