Semnele de pe unghii care trebuie să te trimită la doctor! Pot anunța boli GRAVE

Când vine vorba despre unghii, este important să acordați atenție modificărilor de culoare, apariției petelor și altor componente care servesc drept alertă pentru multe boli. Când se întâmplă acest lucru, este indicat să apelați la un dermatolog pentru a evalua individual fiecare caz și a efectua teste precum hemoleucograma și altele pe care medicul le poate stabili.

Când se suspectează ceva grav, specialistul poate solicita o biopsie.

Sunt boli care sunt sistemice, care afectează una sau mai multe regiuni ale corpului, care apar atât la nivelul picioarelor, cât și la nivelul mâinilor. Cele mai frecvente probleme sunt cauzate de afecțiuni ale rinichilor, pielii, ficatului, endocrine, nutriționale și autoimune.

Vestea bună este că anumite variații ale unghiilor nu indică întotdeauna o problemă serioasă, ele sunt adesea cauzate de rutină.

„Unghia de la picior este mai puțin îngrijită și uneori suferă mai multe probleme. Unghia de la mâini, de exemplu, poate deveni mai galbenă și mai groasă”, spune Valéria Zanela Franzon, medic dermatolog și profesor la cursul de Medicină al Universității Pontificale, Catolică din Paraná (Pucpr), potrivit BBC.

1. Pete albe

Leuconychia, sau apariția petelor albe, se poate datora mai multor factori. Când sunt mici, de obicei sunt complet inofensive și pot apărea din cauza unei traume sau a lipsei unui nutrient, cum ar fi zincul.

O mică umflătură poate produce o pată albă. De obicei, se vindecă de la sine și dispare când unghia a crescut complet din nou, ceea ce durează de la șase până la opt luni, sau până la douăsprezece în cazul picioarelor.

Se pot datora și psoriazisului, o boală cronică care afectează pielea și produce descuamări și roșeață. Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această boală au și psoriazis unghial, adică pe unghii.

2. Unghii curbate, în formă de lingură

Koilonychia, sau unghiile ca lingura, apare atunci când marginile unghiilor se curbează în sus, până la punctul în care centrul este mai adâncit, asemănător cu forma unei linguri.

Această alterare se datorează mai multor factori, precum deficitul de fier sau anemia. La rândul său, poate fi un simptom al unor boli ale rinichilor, ficatului sau tiroidei. Un exemplu este hemocromatoza, o afecțiune în care organismul absoarbe prea mult fier din alimente.

3. Liniile lui Beau

Sunt șanțuri sau adâncituri care traversează unghia dintr-o parte în alta. Ele apar pentru că, din anumite motive, creșterea unghiei a fost întreruptă (de exemplu, o lovitură puternică la deget). Pot apărea în cazurile de diabet, mai ales când boala nu este bine controlată.

4. Unghiile lui Terry

Această alterare înseamnă că unghia devine albă, cu excepția unei mici linii de roz sau maro la vârf. Apar în cazurile de diabet zaharat slab controlat sau de boli hepatice sau renale.

Unghiile îngălbenite pot fi cauzate de infecții fungice și diabet

Unghiile îngălbenite pot fi cauzate de infecții fungice și diabet

5.Unghiile galbene

Acestea se datorează multor motive, precum folosirea excesivă a produselor cosmetice, deși pot ascunde și o problemă de sănătate. De exemplu, infecțiile fungice provoacă modificări ale culorii, texturii și formei. În mod similar, bolile pulmonare pot avea și acest simptom.

6. Unghii punctate

Apar șanțuri, asemănătoare cu semnele mici de la o pungă. Sunt frecvente la persoanele cu psoriazis, la care apar mici gauri sau chiar se dezlipește o parte din unghie.

7. Hemoragii subunghiale liniare

Sunt mici hemoragii sub formă de linii subțiri roșii care se extind în direcția în care crește unghia. Sunt cauzate de unele infecții legate de inimă, cum ar fi endocardita sau vasculita.

8.Degete hipocratice

Este o alterare care, printre altele, face ca unghia să se curbeze în jos. Este legată de boli care afectează cantitatea de oxigen din sânge; de exemplu, cancerul pulmonar.

9. Unghii casante

Este una dintre cele mai frecvente probleme ale unghiilor și există multiple motive pentru care acestea devin slabe și se rup ușor. În multe cazuri, se datorează unor factori externi ușor de rezolvat sau de evitat.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: