Romania este printre primele locuri in ceea ce priveste mortalitatea prin accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara si si de oxigen, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.
Accidentele vasculare cerebrare se clasifica in.
Cauzele ce determina aparitia accidentului vascular cerebral.
Printre cauzele care determina instalarea unui accident vascular ischemic se numara:
Cauzele ce determina aparitia unui accident vascular hemoragic:
Factorii de risc intalniti in cazul accidentelor vasculare cerebrale:
Simptomele unui accident vascular cerebral
Simptomele care apar in cazul unui AVC se instaleaza de obicei brusc, fara avertisment, pot progresa treptat sau dimpotriva sa se agraveze in timp.
Printre simptomele care pot sa apara intr-un accident vascular cerebral se numara:
Urmarile unui accident vascular cerebral pot varia de la persoana la persoana, unele persoane pot ramane cu diferite tulburari fizice si psihice . Cele mai frecvente probleme ce apar dupa un atac cerebral sunt: tulburarile de memorie/mers/perceptie/comportament/vorbire, dereglari emotionale, incapacitatea de a te alimenta singur.
Cum se poate recunoaste un accident vascular cerebral
Recunoasterea unui AVC se face pe urmatoarele criterii clinice:
Stabilirea diagnosticului de accident vascular cerebral
Pentru a stabili diagnosticul primul pas pe care trbuie sa l faca medicul este sa realizeze o anamneza cat mai amanutita si exacta. Medicul va obtine informatii: de la bolnav in cazul in care acesta poate comunica, sau de la rude – cu privire la simptomele prezente, la modul de instalare a suferintei, la factorii de risc prezenti, la afectiunile pe care bolnavul le prezinta sau de care a suferit, la bolile existente in familia bolnavului.
Va efectua un examen fizic al bolnavului si va recomanda o serie de investigatii pentru a stabili diagnosticul printre care,
Tratamentul accidentului vascular cerebral
Daca sunt prezente unele din simptomele unui AVC este foarte important sa apelati de urgenta la ajutor medical pentru ca timpul este esential pentru recuperare.
In cazul accidentelor vasculare cerebrale tratamentul trebuie sa fie facut de urgenta. De accea este foarte important ca bolnavul, familia sau rudele sa recunoasca cat mai precoce semnele si simptomele unui AVC si sa ceara ajutor specializat.
In functie de tipul de accident vascular cerebral, de zona pe care acesta a afectat-o, de rezultatele investigatiilor paraclinice se poate opta pentru:
In cazul unui AVC hemoragic se incearca controlul sangerarii si scaderea presiunii intracraniene iar daca acest lucru nu reuseste, se apeleaza la o interventie chirurgicala.
Prevenirea aparitiei unui accident vascular cerebrar
Prevenirea aparitiei unui AVC sau a recidivei se face corectand factorii de risc:
Vizitele regulate la medic pot identifica o serie de probleme de sanatate (ateroscleroza) ce nu determina niciun simptom sau determina simptome minime si care ne pot pune in pericol viata. Schimbarea stilului de viata si adoptarea unui stil de viata sanatos protejeaza organismul nu doar de un accident vascular celebrar dar si de alte afectiuni.
Important! Daca sunt prezente unele din simptomele unui AVC este foarte important sa apelati de urgenta la ajutor medical de specialitate pentru ca timpul este esential pentru recuperare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…