Din cuprinsul articolului
Semnele de alarmă ale COVID-19. După ce au analizat date de la peste 1000 de pacienți cu afecțiuni respiratorii, de la declanșarea pandemiei de COVID-19, cercetătorii de la Harvard au întocmit o listă cu cele mai frecvente simptome ale bolii.
Un lucru pe care au vrut să-l sublinieze, e că febra nu se află întotdeauna printre primele semne. ”Febra nu este un indicator sigur pentru COVID-19,” a explicat prof. Pieter Cohen, unul din membrii echipei de cercetători.
De multe ori, oamenii care ajung la camerele de gardă ale spitalelor cu simptomele unei infecții respiratorii, au temperatura ușor crescută. Medicii de la Harvard spun însă că alte simptome sunt specifice infectării cu noul coronavirus.
„COVID-19 poarte începe și cu tuse fără să apară febra, dureri în gât, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, dureri în tot corpul, dureri de spate, oboseală sau extenuare,” a adăugat Cohen.
Semnele de alarmă ale COVID-19
Un indicator cheie pentru noul coronavirus este pierderea mirosului, la câteva zile de la instalarea simptomelor.
Un alt simptom care apare în cazurile mai grave ale bolii și care nu e întâlnit în cazul gripei sau al altor infecții respiratorii este scurtarea respirației, adică senzația că nu poți trage destul aer în plămâni, așa cum se întâmplă în mod normal. Acest simptom apare în primele două zile de la instalarea celorlalte simptome.
Scurtarea respirației poate apărea și în cazul unui atac de panică, însă în acest caz se manifestă diferit: apare din senin și, de obicei, se manifestă atunci când persoana în cauză încearcă să adoarmă sau se odihnește. În cazul coronavirusului, scurtarea respirației se instalează gradual și se înrăutățește în timpul activității fizice, chiar dacă nu implică un grad mare de efort (mersul pe jos, urcatul scărilor, treburile casnice).
Acesta este un semnal de alarmă major, iar persoana respectivă trebuie să solicite rapid ajutor medical pentru că poate avea o scădere periculoasă a nivelului de oxigen în sânge.