Sari la conținut

Semnele de alarmă ale „bolii invizibile” cu care trăiesc, fără să știe, milioane de femei din întreaga lume

endometrioza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala extrem de dureroase

Endometrioza este o afecțiune frecventă cu care se confruntă aproximativ 10% dintre femeile din întreaga lume – însă simptomele pot trece uneori neobservate.

Milioane de femei din întreaga lume trăiesc fără să știe cu o afecțiune dureroasă și inconfortabilă. Oamenii sunt îndemnați să înțeleagă semnele de avertizare și să vorbească cu un medic dacă au în mod regulat menstruații urâte și oricare dintre simptomele enumerate mai jos.

Endometrioza este surprinzător de frecventă, potrivit NHS. Este o afecțiune în care țesutul, similar cu mucoasa uterină, crește în alte zone – cum ar fi ovarele și trompele uterine.

Aceasta afectează aproximativ 10% (190 de milioane) dintre femeile și fetele de vârstă reproductivă din întreaga lume. Cu toate acestea, endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă.

Este o afecțiune cronică care vă poate afecta semnificativ viața, dar există tratamente disponibile. Cauza exactă a endometriozei rămâne necunoscută, cu toate acestea, nu se datorează la nimic din ceea ce ați făcut sau nu ați făcut.

Factorii genetici, de mediu și anatomici pot contribui la apariția endometriozei. Endometriosis UK oferă o mulțime de sprijin online pentru femeile care trăiesc cu endometrioză.

Simptomele endometriozei pot varia foarte mult. Unele femei sunt grav afectate, în timp ce altele pot să nu prezinte niciun simptom vizibil.

Diagnosticarea endometriozei poate fi dificilă din cauza gamei largi de simptome, iar multe alte afecțiuni pot provoca simptome similare.

Semnele de alarmă ale „bolii invizibile” cu care trăiesc, fără să știe, milioane de femei

Unele semne la care trebuie să fiți atenți includ:

  • Durere în abdomenul inferior sau în spate (durere pelviană) – de obicei mai gravă în timpul menstruației.
  • Dureri menstruale – care vă împiedică să vă desfășurați activitățile obișnuite.
  • Durere în timpul sau după sex.
  • Durere la urinare – sau la defecație în timpul menstruației.
  • Senzația de rău, constipația sau diareea – sau apariția de sânge în urină sau în scaun în timpul menstruației ar putea indica endometrioză.
  • Dificultatea de a concepe poate fi, de asemenea, un simptom. Sângerarea menstruală abundentă este un alt semn tipic.

Este posibil să utilizați un număr excesiv de tampoane sau tampoane sau chiar să sângerați prin haine. Pentru unele femei, impactul endometriozei asupra vieții lor poate fi substanțial, putând duce la depresie.

În prezent, nu există tratament pentru endometrioză, dar există tratamente disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor. Acestea includ:

  • Analgezice precum ibuprofenul și paracetamolul.
  • Medicamente hormonale și contraceptive, inclusiv pilula combinată, plasturele contraceptiv, sistemul intrauterin (SIU) și implantul contraceptiv, precum și medicamente numite analogi ai hormonului eliberator de gonadotrofină (GnRH).
  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea petelor de țesut endometriosic.

În cazurile mai severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unor părți sau a tuturor organelor afectate de endometrioză, cum ar fi o parte din colon, apendicele sau uterul dumneavoastră (histerectomie).

Medicul dumneavoastră va discuta aceste opțiuni cu dumneavoastră. În unele cazuri, acesta vă poate sugera să așteptați înainte de a începe tratamentul, pentru a vedea dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează de la sine.

Dacă bănuiți că aveți simptome de endometrioză, mai ales dacă acestea au un impact important asupra vieții dumneavoastră, programați-vă la o întâlnire cu medicul dumneavoastră.

Poate fi util să vă notați simptomele înainte de a merge la medic.

Diagnosticarea endometriozei poate fi dificilă deoarece simptomele pot varia considerabil, iar multe alte afecțiuni pot provoca simptome similare. Este posibil să fiți trimis la un specialist pentru efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi o ecografie, un RMN sau o laparoscopie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel