Din cuprinsul articolului
Există o serie de semne şi simptome care trădează probleme cu colesterolul crescut în sânge, aşa-numita hipercolesterolemie. Puţine persoane ştiu însă că există indicii ale nivelului mare de lipide care pot fi văzute la faţă saui pe membre superioare.
Astfel, pacienţii la risc au un motiv în plus să meargă la medic pentru analize de laborator şi să urmeze tratamentul prescris de specialist. Fiind vorba de o patologie mai puţin vizibilă, orice semn şi simptom trebuie luat în considerare pentru a preveni apariţia complicaţiilor, precum riscul crescut de a face infarct sau AVC.
Specialiştii americani, citaţi de publicaţia Express, atrag atenţia că primele semne vizibile de alarmă ale colesterolului crescut apar sub forma unor amorţeli sau dureri la mâini şi crescutături ciudate în palme. De asemenea, pot să apară mici vezicule sau pliuri adânci.
Medicii explică senzaţia de amorţeală sau de durere prin faptul că arterele şi vasele de sânge se ridigizează prin acumularea de colesterol în endoteliul vascular, căptuşeala acestora, care în timp se poate bloca din cauza dezvoltării plăcilor de aterom.
Fiind compus din grăsime, colesterolul nu poate fi dizolvat şi este transportat în sânge cu ajutorul unor molecule numite lipoproteine. Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează complexul LDL-colesterol, numit „colesterol rău”, iar cel care se leagă de lipoproteinele cu densitate crescută (HDL) formează HDL-colesterol, numit şi „colesterol bun”.
Factorii de risc tradiţionali pentru dezvoltarea aterosclerozei includ colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, fumatul, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice şi consumul unei diete bogate în grăsimi.
Totuşi, mai mult de jumătate dintre infarcturile miocardice se produc la bărbaţi şi femei aparent sănătoşi, cu niveluri medii sau scăzute de colesterol-LDL în plasmă.
Conform Asociaţiei Americane de Dermatologie, apariţia unor mici vezicule galbene sau roşii pe braţe, mâini sau în zona pleoalelor indică un risc mare de hipercolesterolemie, iar persoana respectivă trebuie să-şi verifice nivelul grăsimilor în sânge – colesterolul total+HDL+LDL+trigliceride.
Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.
De regulă, se recomandă efectuarea unui set de analize anual în special în cazul persoanelor predispuse la risc de ateroscleroză sau cele cu factori de risc crescut, precum şi bolnavilor de diabet sau cu afecţiuni cardiovasculare ( în special hipertensiune arterială.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…