Din cuprinsul articolului
Știai că există simptome prevestitoare de demență? Simptomele precoce ale bolii Alzheimer pot apărea cu până la 18 ani înainte ca boala să fie diagnosticată oficial, sugerează un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista Neurology.
Cercetătorii au efectuat un test de memorie și de abilități de gândire, din trei în trei ani, timp de 18 ani, pe 2.125 de persoane cu vârsta medie de 73 de ani. Toți participanții la test au fost americani de origine europeană sau afro-americani și nici unul nu a fost diagnosticat cu Alzheimer – cea mai întâlnită formă de demență – atunci când a început studiul.
Pe parcursul studiului, 23 la sută din afro-americani și 17 la sută dintre cei cu origini europene au dezvoltat Alzheimer. Cei care au înregistrat în primul an al studiului rezultatele cele mai slabe la testele de memorie și de abilități de gândire au prezentat un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta boala.
„Schimbările în gândire și memorie care preced simptomele evidente ale bolii Alzheimer încep cu decenii înainte”, a declarat autorul studiului Kumar B. Rajan, de la Rush University Medical Center din Chicago.
„Deși nu putem detecta în prezent astfel de modificări la indivizii cu risc, am fost capabili să le observăm în cadrul unui grup de indivizi care au dezvoltat în cele din urmă demență din cauza bolii Alzheimer”, a precizat specialistul.
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă cronică și progresivă care afectează creierul, cauzând deteriorarea funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria, gândirea și comportamentul. Aceasta este cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă și reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global.
În general, simptomele bolii Alzheimer sunt împărțite în 3 etape principale.
În stadiile incipiente, principalul simptom al bolii Alzheimer sunt lipsurile de memorie.
De exemplu, cineva cu boala Alzheimer precoce poate:
Există adesea semne de modificări ale dispoziției, cum ar fi creșterea anxietății sau agitației sau perioade de confuzie.
Pe măsură ce boala Alzheimer avansează, problemele de memorie se vor agrava.
Unei persoane cu această afecțiune îi este din ce în ce mai dificil să-și amintească numele persoanelor pe care le cunoaște și poate avea dificultăți să-și recunoască familia și prietenii.
Pot apărea și alte simptome, cum ar fi:
Unii oameni au, de asemenea, unele simptome de demență vasculară.
În această etapă, un paient cu Alzheimer are, de obicei, nevoie de sprijin în viața de zi cu zi. De exemplu, ar putea avea nevoie de ajutor pentru a mânca, a se spăla, a se îmbrăca și a folosi toaleta.
În etapele ulterioare ale bolii Alzheimer, simptomele devin din ce în ce mai severe și pot fi supărătoare pentru persoana cu această afecțiune, precum și pentru îngrijitorii, prietenii și familia acesteia.
Halucinațiile și iluziile pot apărea și dispărea pe parcursul bolii, dar se pot agrava pe măsură ce boala progresează.
Uneori, persoanele cu boala Alzheimer pot fi violente, pretențioase și suspicioase față de cei din jur.
O serie de alte simptome se pot dezvolta, de asemenea, pe măsură ce boala Alzheimer avansează, cum ar fi:
În stadiile severe ale bolii Alzheimer, oamenii pot avea nevoie de îngrijire și asistență cu normă întreagă pentru alimentație, mișcare și îngrijire personală.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…