Din cuprinsul articolului
In conditiile in care unul din trei cazuri de cancer depistate este cancer de piele, medicii avertizeaza ca devine esentiala cunoasterea semnelor care prevestesc o leziune precanceroasa sau canceroasa la debut, mai ales ca exista, de cele mai multe ori, anumite indicii care ar trebui sa ne trimita la o vizita la dermatolog: o alunita care prezinta schimbari, o pata care sangereaza sau un semn nou aparut pe piele. Deși nu toate tipurile de cancer de piele sunt mortale, melanomul, tipul cel mai periculos și al treilea cel mai comun, este extrem de riscant, mai ales daca nu a fost descoperit timpuriu. O buna informare cu privire la primele manifestari ale acestor afectiuni, vizita anuala la dermatolog si monitorizarea constanta a alunitelor si a altor semne pot ajuta la depistarea si tratarea din timp a unor boli grave, spun specialistii.
Termenul de alunita a fost adoptat pentru a exprima excrescente la nivelul pielii, de cele mai multe ori de culoare brun-negricioasa, dar si de culoarea pielii. Fie ca sunt mostenite din nastere sau dobandite pe parcursul vietii, unele dintre ele se pot transforma in cancer, cel mai frecvent fiind vorba de temutul melanom, o forma agresiva care se poate raspandi in sange si alte organe daca nu este tratata timpuriu. Desi este un tip de cancer cu o mare rata de deces, acesta este in acelasi timp si cel mai usor de tratat atunci cand este depistat in faza incipienta. Boala porneste, de cele mai multe ori, de la o alunita, iar atunci cand este identificata timpuriu, in stadiul I, poate fi tratata imediat, prin simpla excizie a acesteia. Insa daca ramane nedetectata sau daca pacientul nu se prezinta la un control de specialitate in timp util, acest tip de cancer se poate extinde si la alte zone ale corpului, devenind periculos.
„Un control dermatologic este recomandat anual, astfel incat alunitele atipice sa fie identificate si tratate pentru a nu se transforma in melanom. Acelasi principiu se aplica si in cazul melanomului, unde avem un prognostic mult mai bun daca este tratat din timp. Nici macar persoanele care au aplicat cu atentie protectie solara toata vara nu sunt scutite de riscul de a dezvolta o afectiune a pielii, asadar este important sa fie examinat cu regularitate corpul in cautarea de leziuni suspecte. Ba mai mult, pe langa vizita anuala la dermatolog, care poate propune analiza microscopica si urmarirea digitala a alunitelor (molemapping), fiecare individ trebuie sa isi cunoasca foarte bine corpul si sa il examineze periodic pentru a identifica eventualele modificari. Aceste « auto examinari » sunt esentiale in depistarea din timp a unor potentiale tipuri de cancer de piele, atunci cand acestea pot fi vindecate”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie.
Alunitele in numar mare la persoanele cu o piele deschisa la culoare, care obisnuiesc sa se expuna la soare si au experimentat arsuri solare, chiar si cu multi ani inainte, reprezinta un factor de risc. De asemenea, pentru persoanele care au avut deja melanom sau care au o ruda diagnosticata cu melanom este imperativ sa monitorizeze in permenenta evolutia alunitelor de pe corp.
„Nu trebuie uitate nici alunitele localizate in parti ale corpului care sunt dificil de examinat de pacienti acasa, precum talpile, regiunea genitala si perineala, scalpul, chiar si spatele. Schimbarile alunitelor in aceste zone sunt de multe ori identificate foarte tarziu, fapt care favorizeaza instalarea bolii si face mult mai dificil procesul de vindecare. Acesta este un motiv in plus sa realizam o cartografiere digitala a alunitelor”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau.
Specialistul enumera in continuare si alte semnale alarmante care ar trebui sa ne trimita la dermatolog:
Un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele prezinta in general si populatia caucaziana fata de populatia de culoare, din cauza pigmentarii protectoare mai redusa a pielii. Persoanele cu parul si pielea inchisa in mod natural pot tolera niveluri relativ mai ridicate de expunere la soare fara a suferi arsuri sau a-si mari riscul de cancer de piele. La polul opus, persoanele cu pielea palida, care prezinta pistrui, care au par blond sau ochii deschisi la culoare fac parte din grupul cu risc mare de a dezvolta boli de piele. In acelasi timp, cei care au parul si ochii inchisi la culoare si care in mod normal nu prezinta arsuri dupa expunerea la soare au un risc mediu de a dezvolta cancer de piele.
„Cu toate acestea, expunerea excesiva la soare intens poate deteriora toate tipurile de piele, indiferent de culoare – iar riscul de leziuni oculare si accident vascular cerebral cauzat de caldura este aceeași pentru toata lumea!”, conchide domnul doctor Laurentiu Vladau.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…