Categories: Ştiri sănătate

Semnele care îți arată că vei face diabet în următorii 10 ani. Rezultatele unui studiu: unul din cinci români este în această situație

În luna mai a anului 2023, a fost lansat un proiect pilot în farmaciile din țară, cu scopul de a preveni și depista precoce diabetul. Peste 20% dintre cei evaluati au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani, arata primele rezultate ale proiectului de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat in farmacii.

Proiectul pilot se adreseaza tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc sa afle daca sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani. Dincolo de evaluarea riscului, farmacistii ofera informatii despre factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce inseamna riscul de diabet zaharat, precum si interventiile preventive recomandate pentru un stil de viata sanatos.

• Dintre cei evaluati 30,6% au risc scazut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc usor ridicat,
• 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare
• 21,8% au istoric de glicemie crescuta
• 22,2% au istoric de diabet in familie (rude de gradul 1)
• 41,6% dintre respondenti sunt supraponderali, iar 27,9% sufera de obezitate

Proiectul se desfasoara in cadrul unui parteneriat tripartit intre Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Roman de Diabet.

Dan Zaharescu, director executiv A.R.P.I.M.: „Trebuie să anticipăm care vor fi evoluțiile pe termen mediu și lung, ca să putem să anticipăm necesarul de medicamente al populației. Aproximativ jumătate dintre cei care suferă de diabet sunt diagnosticați.”

Diabet. Analiza de sânge cu care puteți depista diabetul

Acest proiect-pilot îi vizează pe românii care nu au în prezent diagnosticul de diabet. Din cei 4.000 evaluați până acum, 77% nu au rude de gradul I suferinde, iar aproape 79% spun că nu știu, din istoricul medical, să fi avut vreodată glicemia în afara valorilor normale. Însă acesta este primul pas spre un diagnostic corect. O analiză de sânge ”la liber” costă, în clinici, cam 12 lei și e gratuită, cu trimitere de la medicul de familie. Și este un leu, dacă un cunoscut are un asemenea aparat.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Obligatoriu, testul se face după un post alimentar nocturn de 12 ore, și se repetă, la indicația medicului curant. Starea premergătare afecțiunii cronice e numită prediabet și este reversibilă.

Excesul de carbohidrați duce la apariția bolilor de inimă și a diabetului

Dr. Laura ene, medic diabet: „Renunțăm la zahărul concentrat sub orice formă: zahăr, miere, gemuri, dulcețuri, patiserie, cofetărie, snack-uri din făină albă. Toate aceste lucruri foarte la îndemână fac foarte mult rău corpului nostru. Carnea, peștele, brânza și ouăle nu cresc glicemia. Desigur că excesul poate să strice echilibrul metabolic al corpului prin creșterea în greutate, dar nu cresc efectiv glicemia.”

Excesul de carbohidrați ne duce, evident, într-un cerc vicios, care favorizează apariția bolilor de inimă, a confirmat și cercetarea finalizată recent de un medic londonez.

Dr. Cristopher Rentch, autorul studiului: „Am văzut că aceste riscuri sunt prezente și la bărbați, și la femei, care au valori moderate ale zahărului din sânge, sub pragul celor de diabet.”

Ramona Constantin, medic rezident chirurgie cardiovasculară: „Avem atât în partea de chirurgie cardiacă cât și la chirurgie cardiacă pacienți cu multiple comorbidități, dar cel mai frecvent sunt și diabetici. Au nevoie de intervenții chirurgicale ample, de cele mai multe ori.”

În formele grave, diabetul afectează vederea până la orbire și circulația sângelui în picioare, reducând mobilitatea bolnavului.

Principalele simptome ale diabetului

Principalele semne si simptome ale diabetului sunt:

  • senzatia de sete in exces,
  • senzatia de foame in exces,
  • urinare frecventa,
  • starea de somnolenta,
  • oboseala persistenta,
  • vederea neclara,
  • rani care se vindeca destul de greu,

Factorii favorizanti ai diabetului zaharat de tip 2

  • Excesul de greutate. Kilogramele in plus constituie un factor care favorizeaza boala.
  • Sunt studii care sustin ca exista o asociere clara intre grasimea corporala si rezistenta la insulina. Dar acesta lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca o persoana cu obezitate va face peste ani diabet zaharat. Specialistii sustin ca o scadere in greutate cu numai 10% contribuie la eliminarea insulinorezistentei.
  • Mostenirea genetica. Este clara o legatura intre cele doua, cu alte cuvinte marea majoritate a pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 au in familie rude cu aceasta boala.
  • Prediabetul. Prediabetul este afectiunea in care nivelul glicemiei din sange este mai mare decat valorile normale, dar nu atat de mare incat sa fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Daca nu este corect tratat si gestionat adesea prediabetul se transforma in diabet zaharat de tip 2.
  • Lipsa miscarii este un alt factor de risc controlabil al bolii. Practic, cu cat un individ este mai sedentar cu atat mai mult creste riscul sau de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
  • Varsta. Datele statistice arata ca riscul pentru diabet zaharat de tip 2 creste odata cu inaintarea in varsta.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: