Sari la conținut

Semnele care indică un deficit de vitamina D în organism. Bolile de care ne ferește vitamina D

Surse naturale de vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Deficit de vitamina D inseamna ca nu ai suficienta vitamina D in organism. Vitamina D este unica, deoarece este produsa de piele in urma expunerii la lumina naturala. Persoanele cu pielea deschisa la culoare si tinerii transforma mai bine lumina solara in vitamina D in comparatie cu persoanele cu pielea de culoare inchisa si cu cei care au peste 50 de ani.

Dr. Marilena Murguleț, medic specialist nutriție ne spune când, câtă și de ce e nevoie să luăm această vitamină.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

„Nu prea ne dăm seama că avem această problemă, dar un medic, în momentul în care are un pacient în față, pacientul se plânge de oboseală, de transpirații, nu asimilează calciu și poate să aibă chiar crize de spasmofilie. Sunt persoane care se plâng chiar de atacuri de panică. De asemenea, persoane cu exces ponderal, pentru că vitamina D este implicată și în procesele de lipoliză, de topire a grăsimii din corp și atunci toate persoanele supraponderale sau obeze, de regulă au deficit de vitamina D în corp.

Pacienţii oncologici au valori mici de vitamina D în sânge

„Nu foarte multă îşi face această analiză, acum medicii au început să recomande dozarea vitaminei D în sânge. Ca analiză uzuală se face în toate laboratoarele din România. Are valori normale între 30 şi 100. Personal, recomand ca vitamina D să fie în sânge, cam la valori între 50 şi 60. Există studii care spun că peste 60, vitamina D este anti-tumorală, anti-cancerigenă. O patologie la care tot timpul găsim valori foarte mici ale vitaminei D în sânge.”

alimente
Deficit de vitamina D

Când este cel mai recomandat să consumăm vitamina D?

„Are legătura şi alimentaţia. Eu am găsit mulţi pacienţi care pe perioada verii, deşi bronzaţi aveau valori mici ale vitaminei D. Consider că peste 90% din populaţie are deficit de vitamina D. Este o vitamină extrem de importantă, l-aş considera chiar un hormon. Luând vitamina D, aici facem o diferenţă cu celelalte vitamine. Vitamina D împreună cu A, E şi K sunt vitamine liposolubile. Deci lor le trebuie o grăsime care să asimileze vitamina D în corp, de aceea recomand vitamina D administrată după o masă cu o proteină animală: ouă, carne, peşte, care conţine o grăsime, sau măcar uleiul din salată, care să ne aducă acea grăsime care să poată asimila vitamina D în organism. De preferat, administrată ziua, după masa de prânz. Pe stomacul gol nu ajută. Se elimină din organism foarte uşor, că organismul nu reuşeşte să o asimileze.”

Ce determina deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D poate fi determinat de anumite afectiuni precum:

  • Fibroza chisticaboala Crohn si boala celiaca. Aceste afectiuni nu permit intestinelor sa absoarba suficienta vitamina D din suplimentele alimentare.
  • Interventiile chirurgicale pentru micsorarea stomacului. Acestea fac dificil consumul de cantitati suficiente din anumiti nutrienti, vitamine si minerale. Aceste persoane trebuie sa fie monitorizate cu grija de medic si au nevoie sa ia vitamina D si alte suplimente de-a lungul vietii.
  • Obezitatea. Un indice de masa corporala (IMC) peste 30 este asociat cu niveluri scazute de vitamina D. Celulele grase mentin vitamina D izolata astfel incat aceasta sa nu fie eliberata. Deficitul de vitamina D este intalnit la persoanele obeze. Obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale.
  • Boala renala sau hepatica. Aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru a transforma vitamina D intr-o forma care poate fi utilizata de organism. Deficitul acestor enzime determina un nivel inadecvat de vitamina D in organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel