Sari la conținut

Semne subtile de Alzheimer la femei. Neurolog: „Nu sunt niciodată alarmante în stadiile incipiente”

Stresul, o boală comună
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Stresul cronic și depresia, legate de riscul de Alzheimer

Alzheimer afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și, din păcate, cele mai afectate sunt femeile. Potrivit experților, există diverși factori hormonali și genetici care contribuie la această disparitate de gen.

Potrivit estimărilor, riscul estimat al unei femei de a dezvolta Alzheimer pe parcursul vieții la vârsta de 65 de ani este de 1 din 5.

„Simptomele precoce sunt adesea subtile și nu sunt niciodată alarmante în stadiile incipiente. Dar unele schimbări cognitive și comportamente semnifică debutul bolii Alzheimer”, a declarat Dr. Vivek Barun, consultant în neurologie și epilepsie, Spitalele Artemis, pentru Times Now.

Potrivit dr. Barun, în timp ce pierderea memoriei este, de obicei, cel mai timpuriu semn, cele mai frecvente sunt uitarea unor conversații sau întâlniri recente sau de a nu ști unde sunt obiectele de zi cu zi.

Femeile pot, de asemenea, să aibă probleme în gestionarea sarcinilor de rutină care le sunt familiare.

Semne și simptome timpurii de Alzheimer la femei

Prin urmare, recunoașterea semnelor timpurii ale bolii este esențială pentru intervenția și gestionarea în timp util. Câteva dintre acestea includ:

  1. Pierderea memoriei: Uitarea cuvintelor familiare sau a locației obiectelor de zi cu zi.
  2. Dificultate în a reține numele: Lupți să-ți amintești nume atunci când întâlnești oameni noi.
  3. Probleme de performanță a sarcinilor: Ți se pare o adevărată provocare să îndeplinești sarcini în medii sociale sau de serviciu.
  4. Uitarea unor informații recente: Neînțelegerea materialului care tocmai a fost citit.
  5. Deplasarea greșită a obiectelor de valoare: Pierderea sau pierderea frecventă a obiectelor valoroase.
  6. Probleme de planificare sau organizare: Acest lucru poate apărea ca o dificultate în organizarea gândurilor, rezolvarea problemelor sau gândirea abstractă. Femeile pot experimenta, de asemenea, un angajament social redus, evitând activitățile sau relațiile de care se bucurau cândva.
  7. Probleme de limbaj: Potrivit dr. Barun, unul dintre cele mai frecvente simptome precoce este problemele cu limbajul. „Femeile de multe ori nu-și pot aminti cuvintele la fel de bine ca înainte. Întrerup sau înlocuiesc cuvântul greșit în propoziții. Alte schimbări emoționale comune includ schimbări de dispoziție, anxietate sau iritabilitate, toate acestea se adâncesc”, a adăugat el.
  8. Conștientizarea spațială: Dr. Barun spune că conștientizarea spațială scade în mod obișnuit. Inclusiv pierderea în locuri familiare sau problemele cu judecarea distanțelor.

Semnele precoce ale Alzheimer nu trebuie confundate cu îmbătrânirea

Potrivit dr. Barun, este important de menționat că semnele inițiale ale Alzheimer sunt adesea confundate cu semnele obișnuite de îmbătrânire sau de stres.

„Dacă aveți Alzheimer, simptomele ar apărea frecvent și vor continua să se agraveze”, a spus el.

Este important să obțineți o evaluare făcută de un neurolog sau geriatru pentru a obține un diagnostic adecvat și o intervenție adecvată în stadiile incipiente. Cu un diagnostic adecvat și o intervenție în timp util, ar încetini procesul de Alzheimer și, de asemenea, ar ajuta calitatea vieții să fie mai bună.

Alzheimer apare din deteriorarea celulelor creierului, perturbând abilitățile lor de comunicare. Acest lucru interferează cu gândirea, comportamentul și emoțiile unei persoane.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel