Din cuprinsul articolului
Semne SIGURE că organismul tău are nevoie de vitamine.
Eitmul agitat al vieții zilnice, stresul prea mare, alimentația neechilibrată, bazată mai mult pe alimente procesate și nesănătoase, lipsa odihnei și sedentarismul sunt principalele cauze ale deficienției de vitamine.
De cele mai multe ori, există anumite semne care ar trebui să-ți dea de gândit că aportul de vitamine și minerale nu este tocmail cel potrivit organismului tău. O stare de moleșeală inexplicabilă, schimbări de dispoziție dese, dureri de cap, amețeli, lipsa poftei de mâncare, infecții minore, sunt doar câteva dintre semnalele care indică o carență de vitamine și minerale.
1. Buze crăpate, carență de Fe
Cu siguranță ai o deficiență de fier în corpul tău dacă îți cade părul, buzele tale devin palide, iar buzele tale par crăpate, dacă uiți de lucruri și te simți obosit. Fierul este un element esențial în corpul dvs., deoarece ajută la furnizarea de oxigen în tot corpul și la producerea de celule roșii din sânge și hemoglobină.
Pentru a crește aportul de fier, trebuie să mâncați fulgi de ovăz, linte, deoarece acestea sunt bogate în fier.
2. Piele palidă, carență de B12
Dacă se întâmplă ca pielea dvs. să devină mai palidă și nu ați avut o problemă similară înainte, se poate datora faptului că lipsește vitamina B12 în corpul dumneavoastră. Lipsa vitaminei B12 poate provoca demență, leziuni ale sistemului nervos și chiar paralizie.
De asemenea, s-ar putea să vă simțiți obosiți și să aveți schimbări de dispoziție. Această vitamină este importantă pentru sistemul circulator, diviziunea celulară și un sistem metabolic sănătos. Vitamina B12 se găsește în mod obișnuit în alimentele de origine animală. Persoanele care nu mănâncă carne ar trebui să ia unele suplimente de vitamina B12. Dieta dvs. ar trebui să includă carne de vită, stridie, brânză, ficat, hering și păstrăv.
3. Sensibilitatea gingie, carență de vitamina C
Gingiile dureroase pot fi resimțite când încep sângerări sau când simți că dinții sunt puțin slăbiți. Acest lucru ar putea însemna că aveți un deficit de vitamina C, care este necesar pentru a menține un sistem imunitar sănătos, producerea de colagen și menținerea rezistenței țesuturilor. Pentru a scăpa de deficitul de vitamina C, trebuie să vă creșteți aportul de citrice, spanac, varză, ardei și broccoli.
4. Umflături sub och, carență de Iod
Un simptom similar apare după plâns. Dar dacă pleoapele sunt umflate în mod constant, trebuie să vă creșteți nivelul de iod din corp. Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Deficitul de iod poate duce la o activitate tiroidiană scăzută și la cancer în zonă. Puteți crește aportul de iod crescând consumul de lactate, fructe de mare și afine. Este posibil să aveți niveluri scăzute de tiroidă din cauza oboselii sau a dispoziției scăzute, așa că ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.
5. Ridurile pielii, carență de vitamina E
Pe măsură ce îmbătrânești, observi riduri pe față, ceea ce este un proces normal. Dacă observați că aveți multe riduri într-o perioadă scurtă de timp, atunci cel mai probabil aveți deficit de vitamina E. Vitamina E ajută la reducerea stresului oxidativ și protejează celulele. Un deficit poate încetini producția de colagen a corpului, iar un deficit de colagen scade elasticitatea pielii, creând riduri. Vitamina E este importantă pentru ochi sănătoși, fertilitate și un sistem imunitar sănătos. Puteți găsi cu ușurință vitamina E în migdale, cereale integrale, uleiuri vegetale și nuci.
6. Acnee, carență de Zn
Lipsa de zinc din corp formează acnee pe față. Zincul este important pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și, de asemenea, pentru celulele din corpul dumneavoastră. Dacă chiar ai acnee și puncte negre pe piele, consuma produse care conțin zinc. Zincul se găsește cu ușurință în alimente precum semințele de dovleac și ficatul de vițel.
7. Păr uscat, carență de vitamina H
Părul dvs. poate deveni uscat dacă vă vopsiți în mod regulat sau îl uscați și îl îndreptați. Dacă vă tratați părul cu produse de îngrijire a părului și uscăciunea persistă, înseamnă că nu există biotină în corpul dumneavoastră. Această deficiență poate provoca unghii fragile. Pentru a scăpa de deficiență, trebuie să includeți în mod regulat alimente precum soia, ouăle, roșiile, fasolea și fulgi de ovăz în dieta dumneavoastră.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…