Sari la conținut

Semne și simptome timpurii ale bolii Alzheimer. Nu le ignora!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala Alzheimer este o tulburare neurologică progresivă care provoacă micșorarea (atrofia) a creierului și moartea neuronilor din creier.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, un declin continuu al gândirii, comportamentului și abilităților sociale care afectează capacitatea unei persoane de a trăi independent.

În Statele Unite, aproximativ 5,8 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani și peste trăiesc cu boala Alzheimer.

Dintre aceștia, 80% au 75 de ani sau mai mult. Din cele aproximativ 50 de milioane de persoane cu demență din întreaga lume, se estimează că între 60% și 70% au boala Alzheimer.

Semnele timpurii ale bolii includ uitarea de evenimente sau conversații recente. Pe măsură ce boala progresează, o persoană cu boala Alzheimer va avea tulburări severe de memorie și își va pierde capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Medicamentele pot îmbunătăți temporar simptomele sau pot încetini progresia acestora. Aceste tratamente pot ajuta persoanele cu boala Alzheimer să maximizeze funcția și să funcționeze independent pentru un timp.

Există diferite programe și servicii pentru a sprijini persoanele cu boala Alzheimer și persoanele care le îngrijesc.

Nu există niciun tratament care să vindece boala Alzheimer sau să modifice cursul bolii în creier. În stadiile avansate ale bolii, complicațiile din pierderea severă a funcției creierului (cum ar fi deshidratarea, malnutriția sau infecția) duc la deces.

Simptome

Pierderea memoriei este un simptom cheie al bolii Alzheimer. Semnele timpurii includ dificultatea în amintirea evenimentelor sau conversațiilor recente. Pe măsură ce boala progresează, problemele de memorie se agravează și apar alte simptome.

La început, o persoană cu boala Alzheimer poate fi conștientă că are dificultăți în a-și aminti lucrurile și a organiza gândurile. Un membru al familiei sau un prieten poate să observe agravarea simptomelor.

Modificările pe care boala Alzheimer le produce în creier duc la creșterea problemelor care afectează următoarele:

Memorie

Toată lumea are întreruperi ocazionale, dar pierderea memoriei asociată cu boala Alzheimer persistă, se agravează și îți afectează capacitatea de a funcționa la locul de muncă și acasă, scrie MayoClinic.

Persoanele cu boala Alzheimer pot prezenta următoarele comportamente:

  • Repetă afirmațiile și întrebările din nou și din nou
  • Uită de conversații, întâlniri sau evenimente și nu și le amintesc mai târziu
  • Amplasarea sistematică a obiectelor personale în locul greșit, adesea în locuri absurde
  • Pierderea în locuri pe care le cunoaște deja
  • În cele din urmă, uită de numele rudelor și ale obiectelor de zi cu zi
  • Boala Alzheimer provoacă probleme de concentrare și de gândire, în special despre concepte abstracte precum numerele.

Multitasking-ul este, de asemenea, deosebit de dificil, iar gestionarea finanțelor, actualizarea conturilor și plata facturilor la timp pot fi sarcini dificile. În cele din urmă, o persoană cu boala Alzheimer nu poate recunoaște și face față numerelor.

Faceți evaluări și luați decizii

Boala Alzheimer determină o deteriorare a capacității de a lua decizii și judecăți rezonabile în situațiile de zi cu zi. De exemplu, o persoană poate face alegeri proaste sau neobișnuite în interacțiunile sociale sau poate purta haine nepotrivite pentru vremea de afară.

Planifică și desfășoară activități în familie

Pe măsură ce boala se agravează, activitățile care au fost cândva de rutină și care necesitau să urmeze pași succesivi, cum ar fi planificarea și pregătirea unei mesei, devin provocatoare. De-a lungul timpului, persoanele cu boala Alzheimer avansată uită adesea cum să facă sarcini de bază, cum ar fi îmbrăcarea și îmbăierea.

Schimbări de personalitate și comportament

Modificările creierului care apar în boala Alzheimer pot afecta starea de spirit și comportamentul. Problemele pot include următoarele:

  • Depresie
  • Apatie
  • Izolare sociala
  • Umorul se schimbă.
  • neîncrederea în ceilalți
  • Iritabilitate și agresivitate
  • Modificări ale tiparelor de somn
  • Dezorientare
  • pierderea inhibiției
  • Iluzii, cum ar fi să crezi că ai fost jefuit

Când ar trebui să vedeți un medic

Unele tulburări, inclusiv tulburările tratabile, pot provoca pierderi de memorie sau alte simptome de demență. Dacă vă îngrijorează memoria sau alte abilități de raționament, discutați cu medicul dumneavoastră pentru o evaluare și un diagnostic complet.

Dacă sunteți îngrijorat de abilitățile de gândire pe care le vedeți la un membru al familiei sau un prieten, discutați despre preocupările dvs. și rugați-i să meargă la medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel