Din cuprinsul articolului
Colesterolul ridicat poate să nu provoace niciun simptom şi mulți oameni descoperă această problemă medicală doar la un consult şi analize de rutină.
Cu toate acestea, în unele cazuri, colesterolul ridicat poate provoca anumite simptome, precum dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli, umflarea picioarelor, probleme de memorie și concentrare.
Durerea în piept (angina) este unul dintre cele mai frecvente simptome ale colesterolului ridicat. Durerea apare deoarece colesterolul se acumulează pe pereții arterelor, determinând îngustarea acestora și blocaje în fluxul sanguin.
Respirația scurtă este un alt simptom posibil al colesterolului ridicat. Apare din cauza lipsei de oxigen din sânge cauzată de îngustarea arterelor.
Amețeli – aceastea se pot datora aprovizionării insuficiente cu sânge a creierului din cauza îngustării arterelor.
Umflarea picioarelor – poate fi un semn de insuficiență cardiacă, care apare din cauza nivelului ridicat de colesterol.
Probleme de memorie și concentrare – acest lucru se poate datora aprovizionării insuficiente cu sânge a creierului.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome vizitați medicul dumneavoastră pentru un consult medical și determinarea nivelului de colesterol din sânge.
Alimente ce trebuie eliminate din dietă
- Carne grasă precum porc, miel și vită.
- Alimente prăjite, cum ar fi cartofi prăjiți și aripioare de pui.
- Produse lactate bogate în grăsimi, cum ar fi smântâna, smântâna și brânza.
- Ouă – în special gălbenușurile, care conțin cantități mari de colesterol.
- Produse care conțin grăsimi trans, cum ar fi margarina și unii biscuiți.
- Bomboane și produse de cofetărie care conțin mult zahăr și grăsimi.
- Băuturi alcoolice – pot crește nivelul de colesterol din sânge.
În loc de aceste alimente, consumați mai multe fructe, legume, cereale integrale, pește și carne de pasăre fără piele. De asemenea, este util să creșteți aportul de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline și avocado.
Tipuri de colesterol
Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun” – aceste molecule nu se depun pe pereții vaselor, ci, dimpotrivă, ajută la curățarea acestora. Cu cât mai mult HDL, cu atât mai bine. Nivelul normal de HDL la femei este peste 1 mmol/l, iar la bărbați este peste 1,2 mmol/l.
Lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău” – această parte a colesterolului este cea care duce la formarea plăcilor de aterom. Acest lucru crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral ischemic, precum și alte complicații cardiovasculare.
Nivelul normal de LDL la femei este sub 2,5 mmol/l, la bărbați este sub 2 mmol/l. Astfel, este important ca o persoană să crească doar o parte din colesterol, și anume LDL.
Factorii care cresc nivelul de colesterol „rău”
- Fumat;
- Supraponderalitate şi obezitate;
- Tendința de a mânca în exces;
- Sedentarism;
- Alimentație proastă
- Perturbarea tractului gastrointestinal;
- Unele tulburări endocrine;
- Predispoziție ereditară.