Sari la conținut

Semne și simptome gastro-intestinale care indică Parkinson. Apar cu 10 de ani înainte de diagnosticare

abdomen dureros
Sursa forto: arhiva Doctorul Zilei
cauze abdomen dureros: constipare, ulcer, intestin iritabil

Semne timpurii de Parkinson. Un studiu recent a constatat că persoanele care suferă de sănătate intestinală precară, cu constipație și greață pentru o perioadă lungă de timp, pot semnala riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Potrivit studiului, tulburarea neurologică poate începe în intestin și nu în creier.

Simptome comune ale bolii Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează sistemul nervos și diferite părți ale corpului care sunt controlate de nervi.

Simptomele afecțiunii încep să se dezvolte lent, iar simptomele inițiale sunt abia vizibile, deoarece ar putea fi doar un ușor tremor într-o mână. Tremorurile sunt frecvente, dar tulburarea poate provoca, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcării.

Clinica Mayo spune că în stadiile incipiente ale bolii Parkinson, fața ta poate prezenta o expresie mică sau deloc. Este posibil ca brațele tale să nu se balanseze când mergi. Vorbirea dvs. poate deveni moale sau neclară.

Simptomele bolii Parkinson se agravează pe măsură ce starea dumneavoastră progresează în timp. Tulburarea neurodegenerativă afectează aproape 8,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Simptome mai puțin cunoscute ale bolii Parkinson

Studiul a constatat că antecedentele de leziuni ale căptușelii tractului gastrointestinal superior (GI) au o șansă cu 76% mai mare de a dezvolta boala Parkinson.

Trisha S. Pasricha, un neurogastroenterolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC) din SUA a spus că știința trebuie să dezvăluie complet modul în care intestinul exercită o influență enormă asupra creierului.

Ea a spus că cu decenii înainte de a dezvolta simptome motorii tipice, cum ar fi dificultăți de mers sau tremor, pacienții cu Parkinson „experimentează simptome gastro-intestinale precum constipația și greața de ani de zile”.

Pentru a explora „ipoteza intestinului”, cercetătorii au efectuat un studiu de cohortă retrospectiv care a inclus peste 10.000 de pacienți care au suferit o endoscopie superioară (EGD), care este o procedură de imagine și diagnosticare a problemelor la esofag, stomac și prima porțiune a intestinului subțire între anii 2000 și 2005.

După peste 14 ani, pacienții care au suferit leziuni ale căptușelii tractului gastro-intestinal superior, cunoscută și sub numele de leziuni ale mucoasei, au prezentat un risc cu 76% mai mare de a dezvolta boala Parkinson.

Studiul evidențiază importanța monitorizării sporite a acestor pacienți, deoarece poate deschide noi căi pentru intervenții timpurii și strategii de tratament.

Pasricha a spus că înțelegerea legăturii dintre afectarea mucoasei și patologia bolii Parkinson poate fi importantă pentru a găsi recunoașterea timpurie a riscului, precum și o potențială intervenție.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel