Din cuprinsul articolului
Semne că ați putea avea endometrioză. Aveți dureri severe în timpul menstruațiilor? Ați avut dureri pelvine cronice sau dureri în timpul actului intim? Aceste simptome ar putea însemna că aveți endometrioză, o afecțiune care afectează 6% -10% din toate femeile, în special cele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani.
Endometrioza este o afecțiune în care celulele care formează căptușeala uterină internă sau endometrul cresc în afara uterului.
În timpul unei perioade menstruale, mucoasa din interiorul uterului este vărsată prin colul uterin și vagin. La femeile care au endometrioză, o parte a căptușelii este prezentă în abdomen și pelvis. Cu fiecare ciclu menstrual, în timp ce mucoasa uterină sângerează, aceste celule localizate anormal sângerează și ele.
Semne că ați putea avea endometrioză. Prezența sângelui în interiorul abdomenului și pelvisului este iritantă. Frecvent provoacă dureri severe. De asemenea, poate provoca cicatrici din cauza inflamației cronice pe o perioadă lungă de timp.
Ce cauzează endometrioza?
Implanturile de țesut endometrial în afara uterului au origini multiple.
Cea mai comună teorie este că sângele din interiorul uterului se scurge înapoi în pelvis prin trompele uterine. Aceste celule endometriale rămân apoi și cresc în pelvis.
Cu fiecare ciclu menstrual, aceste celule sângerează împreună cu mucoasa din interiorul uterului. În timp ce sângele uterin este vărsat în afara corpului, acest sânge rămâne în pelvis și provoacă complicațiile observate în endometrioză.
Semne că ați putea avea endometrioză. Există alte două teorii ale cauzelor endometriozei:
- teorie explică faptul că celulele endometriale rămân în pelvis în timpul dezvoltării embrionului. Apoi funcționează ca mucoasa uterului ca răspuns la hormoni.
- Cealaltă este că celulele sunt distribuite prin corp de către vasele de sânge și sistemul limfatic. Studiile au legat această răspândire a endometriozei de prezența celulelor stem pe tot corpul. Celulele endometriale au fost găsite în tot corpul, inclusiv plămânii și, extrem de rar, creier.
Simptomele endometriozei
Endometrioza este o afecțiune frecventă, dar disconfortantă, care se caracterizează prin mai multe simptome:
- Cel mai frecvent simptom asociat cu endometrioza este durerea pelviană, adesea în timpul menstruației. Durerile menstruale sunt adesea atât de severe încât afectează activitățile zilnice.
- Sângerarea poate fi abundentă
- Pacienții pot avea, de asemenea, dureri severe la urinare și mișcări intestinale.
- Endometrioza care se implantează în ovar formează de obicei un chist, cunoscut sub numele de endometriom sau „chist de ciocolată”, deoarece este umplut cu sânge gros și întunecat. Uneori, ovarele afectate de aceste chisturi se pot lipi de uter sau pereții pelvieni. Această lipiciositate sau cicatrici poate provoca dureri pelvine cronice și dureri la actul intim
Semne că ați putea avea endometrioză. Endometrioza este o boală dificilă și are prezentări variate. Unii pacienți au dureri cumplite și au o boală vizibilă puțin sau deloc în momentul intervenției chirurgicale.
Alți pacienți au descoperit ultrasunete și anomalii pelviene extreme, dar se plâng foarte puțin de durere. Este remarcabil modul în care experiențele pacienților pot varia în funcție de această boală.
Endometrioza nu trebuie să vă limiteze alegerile de viață. Profitați de tratamentele disponibile pentru a vă maximiza sănătatea intimă și reproductivă.