Sari la conținut

Semne și simptome care indică un dezechilibru hormonal masculin. Când trebuie să mergi la medic

dezechilibru hormonal masculin
Sursă foto: pixabay
Când trebuie să mergi la medic

Semne de dezechilibru hormonal masculin. Tratamentul pentru dezechilibru hormonal masculin sau pentru scăderea nivelului de testosteron depinde de cauza de bază și de severitatea afecțiunii.

Dezechilibrul hormonal masculin este o realitate la fel de actuală ca și dezechilibrul hormonal feminin. Cu toate acestea, este un subiect mai puțin discutat.

Mai multe studii arată că dezechilibrele hormonale la bărbați sunt în creștere constantă. Acest lucru este deja evident sub formă de niveluri reduse de testosteron chiar și la bărbați tineri, scăderea fertilității masculine și reducerea libidoului și a nivelurilor de energie.

Este important să știți despre semnele timpurii ale dezechilibrului de testosteron și să căutați ajutor cel mai devreme.

5 semne timpurii ale dezechilibrului hormonal masculin

Există câteva semne timpurii care pot indica un dezechilibru hormonal masculin (testosteron) sau niveluri reduse de testosteron. Acestea includ:

Dorință sexuală scăzută

Testosteronul joacă un rol crucial în libidoul masculin. Dacă nivelul de testosteron scade, poate duce la scăderea interesului pentru sex. Dacă observați o scădere a interesului pentru sex sau întâmpinați dificultăți în a obține sau menține o erecție, aceasta ar putea fi din cauza nivelului scăzut de testosteron.

Oboseală și scăderea nivelului de energie

Testosteronul este responsabil pentru a oferi bărbaților energie și rezistență. Nivelurile reduse de testosteron poate duce la oboseală și lipsă de energie. A te simți obosit sau epuizat chiar și după ce ai dormit suficient sau după o activitate fizică ar putea fi un semn al nivelului scăzut de testosteron, potrivit thehealthsite.com.

Pierderea musculară și forța redusă

Testosteronul este esențial pentru construirea și menținerea masei musculare. Nivelurile reduse de testosteron poate duce la o pierdere a masei musculare și la scăderea forței. Dacă observați o scădere a masei musculare sau aveți slăbiciune sau forță redusă, aceasta ar putea fi din cauza nivelului scăzut de testosteron.

Schimbări de dispoziție

Testosteronul afectează, de asemenea, starea de spirit și bunăstarea emoțională. Bărbații cu testosteron scăzut pot prezenta schimbări de dispoziție, iritabilitate sau depresie. Dacă aveți schimbări de dispoziție, iritabilitate sau senzații de depresie, ar putea fi un semn al nivelului scăzut de testosteron.

Creșterea grăsimii corporale

Testosteronul ajută la reglarea distribuției grăsimilor corporale. Nivelurile scăzute de testosteron poate provoca o creștere a grăsimii corporale, în special în zona abdominală.

Dacă observați o creștere a grăsimii corporale, în special în zona abdominală, în ciuda menținerii unei diete sănătoase și a unei rutine de exerciții fizice, aceasta s-ar putea datora nivelului scăzut de testosteron.

Metode de combatere a dezechilibrului hormonal masculin

Tratamentul pentru dezechilibru hormonal masculin sau pentru scăderea nivelului de testosteron depinde de cauza de bază și de severitatea afecțiunii. Iată câteva modalități comune de a rezolva această problemă:

Schimbări ale stilului de viață: Schimbările stilului de viață, cum ar fi exercițiile regulate, obiceiurile alimentare sănătoase, gestionarea stresului și somnul de calitate pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de testosteron în mod natural. Importanța unui stil de viață sănătos este adesea ignorată. Ele sunt începutul călătoriei sănătății.

Medicamente: În unele cazuri, pot fi prescrise medicamente pentru a crește producția de testosteron sau pentru a bloca conversia testosteronului în estrogen.

Suplimente: Anumite suplimente care conțin minerale și vitamine precum magneziu, seleniu, vitamina D, vitamina E și extracte din plante precum Shilajit, Ashwagandha, schinduf etc. au demonstrat dovezi științifice pentru a promova nivelul de testosteron în corpul uman. Este important ca acestea să fie luate în fiecare zi și în mod regulat timp de cel puțin 3 până la 4 luni și să fie continuate după nevoie.

Terapia de substituție hormonală (HRT): Acest tratament este de preferat doar în cazuri severe și trebuie făcut sub supravegherea unui medic calificat. Dacă nivelul de testosteron este semnificativ scăzut, se poate recomanda HRT. Aceasta implică administrarea de testosteron prin injecții, plasturi, geluri sau pelete pentru a restabili nivelurile normale de testosteron.

Când trebuie să mergi la medic

Este important de reținut că aceste simptome pot avea mai multe cauze dincolo de nivelul de testosteron și ar trebui consultat un medic specialist pentru diagnostic și tratament adecvat.

Este important de reținut că tratamentul pentru dezechilibrul hormonilor masculini sau reducerea nivelului de testosteron trebuie făcut întotdeauna sub supravegherea unui medic. Medicii vor efectua teste și vor determina cel mai bun curs de acțiune în funcție de nevoile și circumstanțele dumneavoastră individuale.

Cel mai important este că bărbații să fie conștienți de acest lucru și să fie deschiși să discute despre asta, căutânde ajutor și îndrumare atunci când este nevoie.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel