Din cuprinsul articolului
nCancerul emdometrial, semne și simptome. Tot ce trebuie să șii despre al șaselea cel mai frecvent tip de cancer la femei
Există un număr mare de tipuri de cancer pe care o femeie le poate dezvolta în timpul vieții. Una dintre aceste afecțiuni este cancerul endometrial. La nivel global, cancerul de endometru este al șaselea cel mai frecevent tip de cancer și se afla pe locul 14 în rândul cauzelor de deces prin cancer la femei. Apare, de obicei, la femeile trecute de menopauză.
Cancerul endometrial, așa cum anunță și numele, începe în stratul de celule care formează mucoasa (endometrul) uterului. De cele mai multe ori este detectat într-un stadiu incipient, deoarece produce frecvent sângerare vaginala anormală, fapt care permite vindecarea pacientelor. Odată ce cancerul endometrial este prezent, este posibil ca acesta să se răspândească în alte părți ale corpului dacă nu este tratat.
Un diagnostic precoce poate crește foarte mult șansele de tratament și remisie cu succes. De aceea, este important ca femeile să știe ce simptome trebuie să recunoască și când ar trebui să se prezinte la un medic.
Cancerul endometrial, semne și simptome
Există multe semne de cancer endometrial pe care o femeie le-ar putea întâmpina. Aceste semne se pot schimba în funcție de creșterea cancerului.
Sângerarea vaginală anormală, sângerările vaginale ușoare sau scurgerea este cel mai frecvent simptom de care ar trebui să fie conștient femeile, mai ales dacă apare după ce o femeie a trecut prin menopauză. Potrivit activebeat.com, la perimenopauză sau, ocazional, la femei mai tinere, aceasta ar putea fi legată de menstruație și ar putea implica perioade mai grele, de lungă durată, mai frecvente sau sângerări între perioade.
Alte simptome ale cancerului endometrial includ:
- Secreții vaginale anormale;
- Urinare dificilă sau dureroasă;
- Uter mărit;
- Durere în timpul actului sexual;
- Pierderea bruscă în greutate.
Dacă cancerul s-a răspândit în alte organe, femeile pot prezenta slăbiciune și durere în abdomenul inferior, în spate sau în picioare. Aceste simptome ar trebui să fie consultate cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a determina cauza de bază. Și pentru a afla dacă este legată de cancerul endometrial.
Cancerul endometrial. Factori de risc
Nu există o cauză definitivă a cancerului endometrial. Cu toate acestea, există mai mulți factori de risc care au fost legați de această afecțiune. Șansele de a dezvolta acest cancer cresc pe măsură ce îmbătrânești. Este cel mai frecvent în rândul femeilor aflate în postmenopauză, deoarece vârsta de 60 de ani este vârsta medie la care sunt diagnosticați pacienții.
Alți factori de risc posibili includ:
- Supraponderalitate sau obezitatea;
- Număr mare de menstruații;
- Nu ai fost nicodată însărcinată;
- Diabet;
- Sindromul ovarian polichistic (SOP);
- Radioterapia;
- Tumori ovariene producătoare de estrogen;
- Sindromul Lynch sau cowden.
Deși este mai puțin frecvent ca femeile cu vârsta sub 45 de ani să dezvolte cancer endometrial, este totuși posibil. Rețineți acești factori de risc și nu ignorați simptomele dacă apar.
Cancerul endometrial. Tipuri de tumori
Cancerul uterin este cea mai des intalnita forma de cancer a sistemului reproductiv la femei. Acesta isi face aparitia atunci cand celulele sanatoase din uter incep sa-si modifice structura, crescand peste limitele normale si formand o masa care se numeste tumora. Tumorile pot fi benigne (care nu se raspandesc in organism) si maligne (se raspandesc si la nivelul altor tesuturi). Cele benigne includ:
- Fibromul – o tumora benigna care se formeaza in muschiul uterului;
- Polipii – structuri anormale formate pe peretele ce captuseste uterul;
- Endometrioza – o conditie in care tesutul endometric (care captuseste interiorul uterului) poate fi intalnit in exteriorul uterului sau al altor organe;
- Hiperplazia endometriala – o conditie in care exista un numar crescut de celule si structuri glandulare la suprafata endometrului.
Exista doua tipuri principale de tumori maligne localizate in cancerul endometrial:
- Adenocarcinomul – prezent in proportie de 80% in cazurile de cancer uterin. Se dezvolta din celulele endometrului, fiind numit si cancer endometrial. Tratamentul poate varia in functie de stadiul bolii, de localizarea acestuia si de gradul de extindere. Poate avea si varietati mai rar intalnite, precum carcinomul seros sau carcinosarcomul.
- Sarcomul – este un tip de cancer uterin care se dezvolta la nivelul miometrului sau al tesuturilor de suport ale glandelor uterine. Este prezent in proportie de 2-4%.
Tratarea cancerului endometrial
Severitatea stării dumneavoastră și factorii de risc vor fi folosiți pentru a determina un curs de acțiune cu privire la modul de tratare a cancerului. Planul de tratament ar putea implica doar una sau o combinație a mai multor metode.
Cum să trăiești cu cancer endometrial
Deși nu există o modalitate exactă de a preveni dezvoltarea cancerului endometrial, un stil de viață sănătos este o parte importantă a reducerii riscului. Conștientizarea modificărilor corporale și efectuarea de controale periodice la medicii dvs. vă poate ajuta să detectați acest cancer în stadiile anterioare.
În timp ce cancerul endometrial este o afecțiune gravă, este tratabil. Rata de supraviețuire este mai mare la pacienții al căror cancer nu s-a răspândit încă în alte părți ale corpului. Cele mai bune șanse de a intra în remisie sunt obținerea unui diagnostic precoce și tratament imediat. Deci, asigurați-vă că vă vizitați medicul de îndată ce simțiți oricare dintre simptome.