Sari la conținut

Semne şi simptome ale deficitului de vitamina B12. Cele mai bune surse naturale

Vitamina B 12, supliment pentru imunitate
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Importanța vitaminei B12 în organism

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină solubilă în apă care este esențială pentru multe funcții ale corpului, fiind implicată în metabolismul fiecărei celule.

Corpul nu produce singur vitamina B12, așa că trebuie să fie asigurată din alimentaţie, în special din produse de origine animală, sau suplimente.

Iată principalele semne şi simptome ale deficitului de vitamina B12.

Energie scăzută, oboseală, ceață cerebrală și probleme de memorie

Unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina B12 este lipsa de energie sau oboseala, mai ales dacă apare după somn. Acest lucru, la rândul său, poate afecta funcția cognitivă. Un studiu a constatat că nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt legate de deficitul de atenție și memorie.

Schimbări de dispoziție

Amorțeli ale mâinilor și picioarelor

De asemenea, puteți observa amorțeli în mâini și picioare. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 este implicată în dezvoltarea funcției nervoase.

Dureri de cap

Deoarece vitamina B12 susține sistemul nervos central (care include măduva spinării și creierul), o deficiență poate duce la simptome neurologice, cum ar fi durerile de cap.

Anemie şi piele palidă

De asemenea, puteți obersa că pielea devine palidă sau gălbuie. Deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie din cauza nivelului scazut de globule rosii sau celule sanguine care nu funcţionează corespunzător, ceea ce la rândul său poate provoca îngălbenirea pielii.

Dificultăți de respirație

Dar de ce ai putea avea un conținut scăzut de vitamina B12? Acest lucru se întâmplă adesea dacă nu mănânci suficiente alimente bogate în B12, cum ar fi carnea, peștele, ouăle sau lactatele, mai ales dacă ești vegetarian sau vegan. De asemenea, este posibil ca organismul să aibă probleme cu absorbția B12, din cauza problemelor digestive sau a vârstei.

  • Ficat;
  • Pește;
  • Cașcaval;
  • Ouă;
  • Lapte.

Atnţie, alimentele vegetale nu conțin în mod natural B12, așa că este important să luați în considerare un supliment dacă nu mâncați produse de origine animală sau să vă asigurați că alimentele sunt îmbogățite cu B12.

Care este valoarea normală a vitaminei B12?

La adulți, o valoare de 400 pg/ml este, în general, considerată o valoare normală care nu reflectă un deficit de vitamina B12 în organism. Un exces al vitaminei este indicat de o concentrație serică de peste 900 – 1000 pg/ml la adult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel