Sari la conținut

Semne prevestitoare de atac cerebral. Pot să apară cu câteva zile sau săptămâni înainte

Sursă foro: arhiva doctorulzilei.ro
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial

Semne prevestitoare de atac cerebral. Simptomele care prevestesc un accidentul vascular cerebral ar putea apărea cu o lună înainte ca acesta să se producă.

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare  cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara si de oxigen, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.

Semne prevestitoare de atac cerebral

 Accidentul vascular cerebral are risc mai mare de a se produce la persoanele care consumă alcool în exces, fumează, ori cele care au diabet, conform webmd.com.

Cercetătorii spun că, înaintea unui accident vascular cerebral major care te poate ucide, va exista un mini atac cerebral, denumit în literatura de specialitate accident ischemic tranzitor. Diferenţa faţă de accidentul cerebral clasic constă în faptul că blocajul dispare de la sine, circulaţia sângelui este restabilită, iar simptomele încetează cu desăvârşire în circa 20 de minute.

„Cam 30% din pacienți au accidente vasculare mute. Sunt zone în creier care, deși suportă un mic infarct, nu au o expresie clinică deosebită. Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sânge și s-a oprit într-un vas, mai mare sau mai mic. Dacă vorbim de fibrilație atrială, de obicei pleacă din inimă și este un cheag mare”, a explicat medicul neurolog Armand Frăsineanu.

Semnele care trebuie să te îngrijoreze sunt asemănătoare atacului cerebral, singura deosebire fiind că acestea sunt repede stopate. Iată la ce simptome trebuie să fii atent

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:

  • slăbiciune bruscă resimţită în mână, picior, ori într-o singură parte a corpului
  • pierderea bruscă a vedereii, a simţurilor, ori pierderea capacităţii de a înţelege vorbele altcuiva
  • vedere întunecată într-un singur ochi
  • pierderea echilibrului, însoţită de vărsături
  • durere bruscă de cap, puternică, însoţită rapid de pierderea cunoştinţei
  • ameţeli inexplicabile.

Nu ignora semnele prevestitoare!

Cea mai mare problemă cu accidentul ischemic tranzitor este că aceste simptome alarmante nu durează mult, ele dispărând complet, fără semne, după numai câteva minute. Mai mult, semnele nu apar toate în același timp şi pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni, precum oboseala sau stresul.

În ceea ce priveşte apariţia semnelor prevestitoare ale atacului cerebral, intervalul variază de la câteva zile la una sau două săptămâni înainte de declanşarea propriu-zisă. Sunt însă şi cazuri extreme, de câteva luni sau chiar un an!

Într-un studiu efectuat în Marea Britanie, de către Stroke Association (Asociaţia dedicată studiului atacurilor cerebrale), se arată că 10 000 de atacuri cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă oamenii nu ar ignora simptomele prevestitoare. Lipsa de informare este principalul obstacol: într-un studiu desfăşurat de asociaţie pe 670 de oameni care suferiseră accidente ischemice tranzitorii, mai mult de jumătate nu numai că nu realizaseră că suferiseră un mini atac, dar nici nu erau conştienţi de ceea ce se petrecuse cu ei în acest interval.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel