Sari la conținut

Semne precoce de demență care pot fi observate înainte de pierderea memoriei

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru a reduce riscul de demență

Peste 55 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu demență în întreaga lume, în ultimii 10 ani. Deasemenea, există anual aproape 10 milioane de cazuri noi.

Demența, rezultată dintr-o varietate de boli și leziuni care afectează creierul, a devenit foarte comună, deoarece deteriorarea celulelor creierului a crescut. Există o scădere a funcției mentale care interferează cu funcțiile vieții de zi cu zi.

Demența poate provoca pierderi de memorie, dificultăți de comunicare, modificări ale dispoziției și comportamentului și probleme cu gândirea și raționamentul.

Până în prezent, nu există un remediu pentru demență, dar există mai multe tratamente care pot ajuta o persoană să gestioneze boala și să îmbunătățească calitatea vieții. Medicamentul și terapia ajută persoana să-și înrăutățească funcționarea creierului. Deși nu există nicio garanție cu privire la prevenirea demenței, există lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul și a detecta semnele timpurii.

Atenție la semnele de demență care apar înainte de pierderea memoriei

Potrivit NHS, demența nu este o singură boală, ci este cauzată de diferite boli ale creierului. Este asociat cu acumularea anormală de proteine ​​în creier care dăunează celulelor nervoase.

Demența este progresivă chiar și cu medicamente și variază de la pacient la pacient în funcție de reacția chimică produsă în organism. Dr. Johannes Uys, de la Broadgate General Practice, a evidențiat semne de avertizare timpurie care pot apărea înainte de pierderea memoriei și indică debutul demenței la Surrey Live.

  • Un mers instabil: O persoană cu demență poate avea pași neregulați care pot crește riscul de cădere. Potrivit Science Direct, acest lucru se poate datora pierderii senzoriale.
  • Stângăcie: Demența poate duce, de asemenea, la modificări ale vederii și percepției profunzimii, care ar putea fi văzute ca stângăcie, căderi și alte accidente.
  • Dificultatea de coordonare și tremurăturile sau rigiditatea membrelor sunt alte semne precoce ale demenței.

Semnele timpurii ale demenței includ, de asemenea, deficit de tiamină, deficit de vitamina B12, deficit de vitamina E, deficiență de acid folic (antioxidanți), tulburări tiroidiene.

În timp ce aceste semne ar putea fi doar normale din cauza funcțiilor corporale și cerebrale, acestea devin severe în cazul demenței.

Ce trebuie să reții

Uitarea și problemele de memorie nu sunt singurele simptome care îndreaptă direct spre demență, dar semnele timpurii pe care trebuie să le rețineți sunt:

1. Oboseala

2. Lipsa de concentrare

3. Confuzie în multitasking

4. Deficiențe nutriționale

Când aceste semne sunt foarte evidente împreună cu pierderea memoriei și alte variații fizice și mișcări ale corpului, este important să vizitați medicul. Deși demența este frecventă la persoanele peste 65 de ani, din cauza reacțiilor chimice din organism, demența afectează acum chiar și persoanele cu vârsta de 30, 40 și 50 de ani.

Demența poate afecta pe oricine, nu există o modalitate garantată de a o preveni. Pentru a reduce probabil rata de risc de a fi afectat de celulele creierului, ar trebui să urmezi o dietă sănătoasă, să faci sport în mod regulat, să dormi suficient, să gestionezi stresul și să fii activ social.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel