Din cuprinsul articolului
Cancerul de sânge sau cancerul hematologic începe cel mai adesea în măduva osoasă, care este o substanță care se găsește în centrul oaselor. Se caracterizează printr-o creștere anormală și o diviziune incontrolabilă a celulelor sanguine în măduva osoasă sau țesuturile formatoare de sânge. Deși cauza exactă a cancerului de sânge este necunoscută, anumite mutații genetice, tulburări ale măduvei osoase, factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite substanțe chimice, radiații sau toxine, sau antecedentele familiale de cancer de sânge pot crește riscul unei persoane.
În plus, când vine vorba de cancerul de sânge, există mai multe tipuri și o gamă largă de simptome care pot varia de la persoană la persoană; unele pot părea chiar neobișnuite și fără legătură.
Există trei tipuri principale de cancer de sânge și anume:
Leucemia este un cancer care începe în măduva osoasă și afectează sângele și țesuturile care formează sânge. Aceasta duce la o supraproducție de globule albe anormale (WBC).
Leucemia este de fapt un termen umbrelă pentru diferite subtipuri ale afecțiunii, inclusiv :
Spre deosebire de leucemie, limfomul își are originea în sistemul limfatic, care face parte din sistemul imunitar al organismului și afectează limfocitele, un tip de WBC. Există două categorii principale de limfom, și anume limfom Hodgkin (HL) și limfom non-Hodgkin (NHL).
Acest tip de cancer începe în celulele plasmatice, care este un tip de leucocite care produce anticorpi. În mielomul multiplu, celulele plasmatice anormale se adună în măduva osoasă și întrerup producția de celule sanguine sănătoase.
Unele dintre simptomele comune ale cancerului de sânge includ:
Unele dintre semnele rare ale cancerului de sânge includ:
Dr. Mondal explică: „Anumite leucemii pot provoca dureri osoase prin extinderea măduvei osoase, deoarece celulele canceroase proliferează rapid în interiorul măduvei osoase. Anumite alte tipuri de cancer, cum ar fi mielomul și limfomul, pot provoca dureri osoase prin distrugerea directă a osului, ceea ce poate provoca leziuni osoase litice sau leziuni osoase distructive.”
„Problemele cutanate pot apărea fie din sângerarea în straturile pielii, care pot fi vizibile ca erupții cutanate sau vânătăi. Uneori, leucemia implică direct pielea și aceasta se poate manifesta sub formă de erupții cutanate roșiatice sau alte leziuni”, adaugă el.
Există, de asemenea, anumite leucemii, cum ar fi leucemia cu celule T periferice, care afectează în primul rând pielea, potrivit medicului.
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…