Din cuprinsul articolului
Semne mai puțin cunoscute care indică un cancer de sân. Cancerul de sân este o boală complexă, care poate pune viața în pericol, și care afectează milioane de persoane din întreaga lume, în special femei.
Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cancerul de sân a provocat 6.85.000 de decese la nivel global în 2020. În același an, 2,3 milioane de femei au fost identificate ca având o creștere canceroasă la sâni.
„La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume”, a spus OMS.
Foarte multe femei cred singurul potențial indicator al cancerului de sân ar fi un nodul la sân. Deși un nodul este un semnal de alarmă major, există câteva alte semne care sunt trecute cu vederea și acest lucru oferă cancerului șansa de a crește și de a se răspândi rapid.
Prin urmare, este important să cunoaștem diferitele semne ale cancerului de sân. Detectarea precoce și înțelegerea semnelor și simptomelor cancerului de sân sunt cruciale pentru diagnosticarea în timp util și tratamentul eficient.
Deși cancerul de sân se poate manifesta în diferite moduri, este esențial să fii conștientă de simptomele comune și să soliciți asistență medicală atunci când apare oricare dintre aceste semne de avertizare.
Unul dintre cele mai recunoscute semne ale cancerului de sân este prezența unui nodul la sân sau sub axilă. Deși nu toate nodulele mamare sunt canceroase, orice nodul sau masă nouă, dură, nedureroasă ar trebui evaluată de un profesionist din domeniul sănătății.
Autoexaminarea sânilor este o modalitate simplă de a detecta umflături, iar examinările regulate, inclusiv mamografiile, sunt esențiale pentru depistarea precoce.
Un alt simptom al cancerului de sân este modificarea dimensiunii sau formei sânilor. Dacă observați că un sân pare vizibil diferit de celălalt sau modificări precum umflături, gropițe sau încrețirea pielii, este important să consultați un medic. Aceste modificări pot indica o problemă de bază, inclusiv cancerul de sân.
Pierderea neintenționată în greutate poate fi uneori un semn al cancerului de sân mai avansat. Când cancerul se răspândește în alte părți ale corpului, poate duce la modificări ale apetitului și metabolismului, ducând la pierderea în greutate.
Modificările neobișnuite ale pielii pe sau în jurul sânului pot fi, de asemenea, un semn al cancerului de sân. Aceste modificări pot include roșeață, descuamare sau dezvoltarea de texturi noi sau neobișnuite. În unele cazuri, modificările pielii pot să semene cu coaja unei portocale, care este adesea denumită „piele de coajă de portocală”.
Modificările la nivelul mameloanelor pot fi un simptom al cancerului de sân. Aceasta poate implica inversarea mamelonului (când mamelonul se întoarce spre interior), scurgeri, altele decât laptele matern sau o schimbare bruscă a aspectului mamelonului, cum ar fi roșeața sau descuamarea.
În timp ce cancerul de sân nu este asociat în mod obișnuit cu durere, unele persoane pot prezenta durere sau sensibilitate la sân. Este esențial să ne amintim că durerea de sân este un simptom comun și poate fi legată de diverse cauze, inclusiv de fluctuații hormonale sau afecțiuni benigne ale sânilor. Cu toate acestea, durerea de sân persistentă sau inexplicabilă trebuie evaluată de un profesionist din domeniul sănătății.
Ganglionii limfatici de la axilă sau de lângă claviculă pot deveni măriți și sensibili dacă cancerul de sân s-a răspândit la sistemul limfatic. Ganglionii limfatici umflați pot fi un simptom al cancerului de sân avansat.
Unele persoane cu cancer de sân pot prezenta o schimbare a senzației la sân, cum ar fi amorțeală, furnicături sau sensibilitate crescută.
Este important de reținut că aceste simptome pot varia de la o persoană la alta și nu toată lumea cu cancer de sân le va experimenta pe toate. În plus, unele dintre aceste simptome pot indica afecțiuni benigne ale sânilor sau alte probleme de sănătate.
Autoexaminările regulate ale sânilor, examinările clinice ale sânilor și mamografiile sunt esențiale pentru depistarea precoce și ar trebui să facă parte din rutina de asistență medicală a fiecărei femei. Diagnosticul precoce este asociat cu rezultate mai reușite ale tratamentului în cancerul de sân. Dacă se observă oricare dintre aceste simptome, este esențial să solicitați imediat asistență medicală.
Un furnizor de asistență medicală poate efectua o evaluare clinică, poate recomanda studii imagistice și, dacă este necesar, poate efectua o biopsie pentru a determina natura oricăror anomalii ale sânilor.
Cancerul de sân, depistat precoce, este adesea mai tratabil, făcând eforturile de conștientizare și depistare precoce de o importanță capitală în lupta împotriva acestei boli.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…