Sari la conținut

Semne grave care arată că ai un deficit de fier. Atenție! Apar la gură, ochi, pe picioare și pe unghii

picioare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de pe picoare care trebuie sa te trimita la medic

Deficitul de fier este mai comun decât crezi. OMS estimează că aproape o treime din toate femeile din întreaga lume sunt afectate de anemie, în timp ce 40% dintre copiii până la vârsta de 5 ani sunt și ele.

Dar nu toată lumea știe ce să caute atunci când vrea să afle dacă are deficit în unul dintre mineralele cele mai necesare corpului.

La ce să fii atent atunci când te autoevaluezi pentru anemie cu deficit de fier. Iată câteva dintre semnele care indică această afecțiune.

deficit de fier
Sursa foto: arhivă Doctorul ZIlei

Semne grave de deficit de fier care apar în diverse zone ale corpului

  • Oboseala. Fierul ajută la formarea hemoglobinei, pigmentul roșu din celulele sângelui, care transportă oxigenul către organele tale. Dacă nu ai suficient fier, nu vei putea transporta atât de mult oxigen în corpul tău, privându-l de energie vitală, obosindu-te.
  • Dificultăți de respirație și dureri în piept. Când nivelul hemoglobinei este scăzut, nivelul de oxigen este, de asemenea, scăzut. Aceasta înseamnă că mușchii tăi nu primesc suficient oxigen și, ca rezultat, ritmul respirator va crește pe măsură ce corpul tău încearcă să primească mai mult oxigen, ceea ce duce la dificultăți de respirație. Inima ta urmează exemplul, muncind foarte mult. O inimă nefericită și muncitoare vă va spune că este nefericită, dându-vă dureri în piept.
  • Crăpături în colțurile gurii. Aceasta se numește chilită unghiulară și vine cu deficiență de fier din cauza rolului pe care îl joacă fierul în menținerea pielii sănătoase și vindecarea rănilor.
  • Unghii fragile sau în formă de lingură. Koilonychia este atunci când unghiile tale au o formă adâncită, ca o lingură. Onychoschizia este denumirea științifică pentru unghiile fragile. Ambele pot indica o deficiență de fier.
  • Picioare neliniştite. Deficitul de fier poate duce la scăderea nivelului de dopamină din sânge, ceea ce duce la sindromul picioarelor neliniştite. Aceasta se caracterizează printr-o nevoie puternică de a vă mișca picioarele în timp ce vă odihniți. De asemenea, poate provoca „senzații neplăcute de târăre sau mâncărime în picioare și picioare. De obicei, este mai rău noaptea și „poate îngreuna somnul.
  • Cearcăne: Cearcănele care se formează sub ochi ar putea fi, de asemenea, un indicator al anemiei cu deficit de fier.

Ce cauzează deficitul de fier și cum vă puteți crește nivelul de fier

Cauzele deficitului de fier includ:

  • lipsa suficient de fier în dietă,
  • pierderea de fier prin perioade neobișnuit de grele sau sângerări regulate,
  • boli intestinale precum boala celiacă și boala inflamatorie a intestinului,
  • în unele cazuri, anemia cu deficit de fier poate fi un semn al cancerului de bază.

Specialiștii recomandă ficatul, carnea roșie, crustaceele, leguminoasele și semințele de dovleac pentru conținutul lor ridicat de fier.

Puteți lua și suplimente de fier. Ele sunt de obicei recomandate numai pentru cei care au deficit activ de fier, mai degrabă decât ca măsuri preventive. Cu toate acestea, acestea sunt uneori recomandate persoanelor cu absorbție slabă sau menstruației grele, gravidelor și persoanelor care fac hemodializă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel