Sari la conținut

Semne de prostată mărită: 5 sfaturi pentru gestionarea în mod natural a hiperplaziei benigne de prostată

cancer de prosatată
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de prosatată

Semne de prostată mărită. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o afecțiune comună care afectează mulți bărbați pe măsură ce îmbătrânesc, determinând creșterea dimensiunii prostatei și ducând potențial la simptome urinare incomode.

Hiperplazia benignă de prostată, sau HBP, este un alt termen folosit pentru o prostată mărită care afectează urinarea pentru majoritatea bărbaților pe măsură ce îmbătrânesc.

Semne de prostată mărită: simptome și tratament

Hiperplazia benignă de prostată este o creștere non-canceroasă a glandei prostatei care poate reduce semnificativ calitatea vieții și poate duce la afecțiuni precum:

  1. urinarea frecventă,
  2. durere la urinare,
  3. disconfort în abdomenul inferior,
  4. senzația de urinare incompletă.

Deși nu toți bărbații suferă de această afecțiune, unele cazuri de HBP, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la deteriorarea vezicii urinare sau chiar la incapacitatea de a urina.

Opțiunile de tratament pentru HBP depind adesea de gravitatea simptomelor. Principalele tratamente sunt:

  • medicația, fie pentru ameliorarea durerii, fie pentru reducerea dimensiunii prostatei,
  • alte proceduri minim invazive, cum ar fi terapia cu vapori de apă,
  • intervenție chirurgicală, inclusiv o procedură cunoscută sub numele de prostatectomie.

Terapia cu vapori de apă este o procedură nouă și minim invazivă care utilizează abur care ajută la reducerea țesutului prostatei, oferind o ușurare mai rapidă.

HBP: 5 modificări eficiente ale stilului de viață pentru gestionarea afecțiunii

Schimbările stilului de viață, în afară de tratamentele medicale, ajută la reducerea simptomelor cauzate de HBP și îmbunătățesc starea generală de bine a unui pacient:

  1. Schimbarea dietei: O dietă care include un conținut ridicat de fibre cu fructe, legume și cereale integrale poate ajuta la controlul mișcărilor intestinale și la reducerea presiunii în interiorul prostatei. Consumul scăzut de sare, mai puțin alcool și mai puțină cofeină pot reduce, de asemenea, iritația vezicii urinare.
  2. Aportul de lichide: Restricționarea aportului de lichide, în special seara, poate reduce urinarea pe timp de noapte. Cu toate acestea, hidratarea nu trebuie compromisă pentru a preveni alte astfel de complicații, cum ar fi infecțiile tractului urinar.
  3. Activitatea fizică: Exercițiile fizice și activitatea fizică îmbunătățesc fluxul și circulația sângelui. Acest lucru poate reduce unele dintre simptomele HBP. Un pacient cu HBP își consultă întotdeauna medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice sau de activitate fizică.
  4. Antrenamentul vezicii urinare: Antrenamentul pentru a întârzia urinarea și a prelungi intervalul dintre vizitele la baie poate ajuta la întărirea controlului vezicii urinare, precum și la scăderea urgenței urinare, potrivit thehealthsite.com.
  5. Managementul stresului: Stresul poate agrava simptomele HBP. Cu yoga și meditație, mușchii pelvieni pot fi relaxați, iar frecvența urinară poate fi scăzută.

Deși simptomele s-ar putea reduce odată cu modificările stilului de viață, ele nu oferă un remediu pentru HBP.

Este necesar să se mergeți la un consult pentru diagnostic. Intervenția timpurie poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea calității vieții.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel