Sari la conținut

Semne de demență. Medic: Nu le ignorați! Vă puteți pune în pericol uitând un aragaz sau un robinet deschis

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cat traiesc persoanele cu dementa

Simptome demență. Dementele de orice fel, inclusiv Alzheimer, reprezinta o alta plaga a societatii moderne care afecteaza un numar tot mai mare de persoane, cu implicatii majore in echilibrul emotional si financiar al familiilor cu astfel de cazuri.

Exista cateva semne precoce de manifestare a acestor boli la care trebuie sa luam aminte, atrage atenția dr. Elena Păcuraru, medic primar de Medicină Internă.

Memoria este prima si cea mai afectata. Nu va culcati pe o ureche daca rudele dumneavoastra mai in varsta isi amintesc cu usurinta si exactitate intamplari din tinerete. Aceea este memoria de lunga durata si este ultima afectata. Dar este un semnal de alarma daca uita o discutie avuta in urma cu cateva ore sau o zi sau repeta o intrebare la care si-a primit deja raspunsul cu putin timp inainte. Este momentul cand trebuie sa aveti grija sa nu se puna si sa nu va puna in pericol prin faptul ca pot uita un robinet sau un aragaz deschis,” atenționează medicul.

Dezorientarea în spațiu trădează o demență latentă

Limbajul este si el afectat in stadiile precoce, mai spune specialistul. Pauzele din ce in ce mai dese in propozitii pentru ca nu isi gasesc cuvintele, sunt semne de alarma.
Delasarea in ceea ce priveste igiena personala si vestimentatia, mai ales la persoane pedante alta data, dificultatea de orientare in zone cunoscute, reprezinta semne precoce ale sindroamelor dementiale.

”Un semn pe care frecvent apartinatorii acestor pacienti il pun pe seama relelor tratamente medicale aplicate rudelor lor in spital il reprezinta dezorientarea severa, temporala si spatiala si instalarea sindromului confuzional la momentul internarii in spital, nu neaparat pentru o afectiune grava. Prin dezradacinarea lor din mediul cunoscut unde functionau automatismele create intr-o viata, se descopera, practic, o dementa latenta. Nu este vina spitalului!”

Activități ușoare care mențin creierul activ

Ce puteti face daca aveti suspiciuni legate de o ruda cu astfel de manifestari? Medicul recomandă, in primul rand, o evaluare psihologica care, in urma unor teste specifice, va poate confirma sau infirma banuiala. Daca se confirma, urmeaza consultul psihiatric care poate initia tratamentul.

”Acasa, incercati sa ii lasati cat mai putin nesupravegheati dar permanent ocupati cu sarcini pe masura capacitatilor restante. Lasati-le liste cu ce au de facut in fiecare zi. Obligati-i la activitate fizica zilnica, pe masura puterilor: plimbari, gradinarit usor, udatul florilor din balcon, stransul rufelor de pe sarma si impaturitul lor etc. Toate aceste activitati vor obliga creierul la activitate si le veti mentine capacitatea de autoingrijire mai mult timp deoarece nu exista medicatie specifica care sa dea rezultate in aceste boli,” ne sfatuieste dr. Elena Păcuraru. 

Terapia hiperbară dă rezultate în stadii incipiente

Medicul mai precizeaza ca, de folos, in stadiile incipiente, este recurgerea la kinetoterapie de conditionare generala si terapie hiperbara care a demonstrat efectul cert de refacere a celulei nervoase. In Israel, Profesorul Shai Efrati studiaza de peste 10 ani efectul oxigenarii hiperbare in demente, cu rezultate foarte bune.

Dar el spune: “Nu recurgeti la aceasta terapie cand nu mai este creier! Nu putem pune creier in loc. Este o terapie pentru stadii incipiente.”
Cum prevenim aceasta boala? Prin dieta in stil mediteraneean, bogata in legume, seminte si peste si prin multa activitate fizica. De aceea aceste boli sunt mult mai rare printre cei care traiesc la tara fata de oraseni.

Si, daca tot este vreme frumoasa, iesiti la plimbare, socializati cu prietenii la o cafea si preveniti dementa. Preventia bolilor poate fi placuta!
Vă puteți programa pentru consu

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel