Sari la conținut

Semne de cortizol ridicat. Află de ce nu poți să slăbești orice ai face și ai fața umflată

Abdomen plat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Abdomen plat în cinci pași simpli

Corpul uman are nevoie de cortizol, hormonul de stres primar, pentru a ne regla metabolismul și zahărul din sânge și pentru a menține un echilibru hormonal sănătos.

Cu toate acestea, când nivelul de cortizol e prea ridicat, ca urmare a unui rezultat al stresului cronic, prelungit, acesta poate fi dăunător.

Dacă crezi că s-ar putea să suferi de expunere vertiginoasă la cortizol, primul pas către remediere este să știi cum să recunoști semnele. Iată cinci simptome cărora merită să le acordați atenție.

Semne de cortizol ridicat: 1. Excesul de grăsime pe burtă

Când ești stresat în mod constant, poți să mănânci în exces sau să iei decizii proaste când vine vorba de ce alimente preferi. Astfel, creșterea în greutate în jurul stomacului nu este doar un indiciu că ai mâncat ceva greșit, ci este și un rezultat direct al prea multului cortizol în sistemul tău.

Când corpul este supus stresului, cortizolul și adrenalina (un alt hormon produs ca parte a răspunsului la stres) sunt eliberate pentru a ajuta corpul să facă față. Acest lucru crește rata metabolică a organismului și eliberează glucoza stocată, dar orice glucoză care nu este utilizată este transformată în grăsime și stocată în abdomen, scrie vogue.com.

Motivul pentru care acest lucru se acumulează rapid se datorează tipului de amenințare de stres cu care se confruntă, care este mai puțin probabil să fie una fizică (cum ar fi fuga de un tigru) și mai probabil să fie una psihologică (cum ar fi o căsuță de e-mail plină). Din acest motiv, este mai puțin probabil să arzi acea glucoză, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din aceasta se îndreaptă direct spre burtă.

2. Fața umflată

O față umflată sau prea rotunjită (uneori denumită față de lună) apare atunci când excesul de cortizol încurajează corpul să stocheze grăsime suplimentară pe părțile laterale ale feței. Prea mult poate determina organismul să rețină apă suplimentară, ceea ce ar putea explica și de ce fața ta pare mai umflată decât în ​​mod normal atunci când ești stresat.

În unele cazuri, o față umflată este, de asemenea, un semn al sindromului Cushing, care apare atunci când corpul produce prea mult cortizol sau primește prea mult din cauza utilizării pe termen lung a medicamentelor, cum ar fi steroizii.

Semne de cortizol ridicat: 3. Balonare constantă

Cortizolul continuu ridicat forțează organismul să modifice sau să închidă funcții care ar putea împiedica concentrarea asupra supraviețuirii imediate, iar digestia este adesea unul dintre primele sisteme afectate.

Ca parte a rolului său în reglarea mai multor funcții din organism, cortizolul este responsabil pentru reglarea absorbției de sare și minerale. Când ești stresat, excesul de cortizol crește nivelul de sare și determină organismul să rețină mai multă apă decât are nevoie.

Fluxul redus de sânge către sistemul digestiv interferează, de asemenea, cu motilitatea intestinului, ceea ce creează dezechilibre bacteriene în intestin. Impactul asupra echilibrului bacterian poate duce la o digestie proastă a anumitor carbohidrați, ceea ce determină producerea de gaze în exces. Acest lucru, combinat cu creșterea apei, provoacă balonarea.

 

 

4. Probleme de somn

Prea mult cortizol poate face ravagii în tiparele tale de somn, așa că orice problemă legată de lipsa somnului sau de trezirea deasă în timpul nopții ar putea fi semne că nivelurile tale de cortizol sunt neregulate.

O curbă sănătoasă a cortizolului este caracterizată de un nivel ridicat de cortizol dimineața, care scade încet înainte de a ajunge la un nivel scăzut chiar înainte de culcare. O curbă nealiniată este în esență opusul: niveluri mai mari decât cele dorite pe timp de noapte, ceea ce poate provoca stare de veghe și neliniște și te poate împiedica să dormi suficient.

Semne de cortizol ridicat: 5. Vindecare redusă

Dacă ai mereu tăieturi, vânătăi sau dureri care pur și simplu nu vor părea să se amelioreze, excesul de cortizol ar putea fi de vină. Nivelurile mai ridicate decât cele normale ale hormonului inhibă producția de molecule numite citokine, care sunt responsabile pentru declanșarea procesului de vindecare al organismului și atenuarea inflamației.

Împreună cu inflamația pe care expunerea cronică la cortizol o provoacă singură, este de înțeles de ce corpul tău s-ar putea lupta să-și revină.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel