Sari la conținut

Semne de alarmă: Persoanele care au simptome de insomnie sunt mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

În urma unui studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au simptome de insomnie sunt mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că riscul este mult mai mare la persoanele sub 50 de ani.

Persoanele care au simptome de insomnie, cum ar fi dificultăți de a adormi, de a adormi și de a se trezi prea devreme, au mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în Neurology.

Studiul NU demonstrează că simptomele insomniei cauzează accident vascular cerebral, pur și simplu indică o asociere între cele două.

„Există multe tratamente care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească calitatea somnului. Prin urmare, identificarea problemelor de somn care duc la un risc crescut de accident vascular cerebral poate duce la o reducere a riscului de AVC mai târziu în viață”, a spus autorul studiului.

Studiul a implicat peste 30.000 de persoane cu o vârstă medie de 61 de ani. Participanții nu aveau antecedente de accident vascular cerebral la începutul studiului.

Ce au arătat cercetările?

După ce au luat în considerare alți factori care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi consumul de alcool, fumatul și nivelul de activitate fizică, cercetătorii au descoperit că:

  • persoanele cu 1-4 simptome au avut un risc cu 16% mai mare de accident vascular cerebral comparativ cu persoanele fără simptome;
  • din 19.149 de persoane cu 1-4 simptome, 1.300 au avut un accident vascular cerebral;
  • din 6.282 de persoane fără simptome, 365 au avut un accident vascular cerebral;
    cei cu 5-8 simptome de insomnie au avut un risc crescut cu 51%.
  • din 5.695 de persoane cu 5-8 simptome, 436 au avut un accident vascular cerebral

Asocierea dintre insomnie și accident vascular cerebral a fost cea mai puternică la participanții cu vârsta sub 50 de ani, cei care au prezentat 5-8 simptome având un risc de aproape patru ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome: din 458 de persoane sub 50 de ani cu 5-8 simptome, 27 au avut un accident vascular cerebral
persoanele în vârstă de 50 de ani și peste cu același număr de simptome au avut un risc cu 38% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome
din 654 de persoane de 50 de ani și peste cu 5-8 simptome, 33 au avut un accident vascular cerebral.

„Această diferență de risc între aceste două grupe de vârstă poate fi explicată prin apariția mai mare a accidentului vascular cerebral la o vârstă mai înaintată”, a spus cercetătorul. „Lista factorilor de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, poate crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, făcând din simptomele insomniei unul dintre mulți factori posibili.

Această diferență izbitoare sugerează că gestionarea simptomelor de insomnie la o vârstă mai fragedă poate fi o strategie eficientă de prevenire a accidentului vascular cerebral. Cercetările viitoare ar trebui să investigheze în continuare reducerea riscului de accident vascular cerebral prin gestionarea problemelor de somn.”, notează cercetătorul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel