Sari la conținut

Semne de alarmă pentru boala care le dă bătăi de cap bărbaţilor din întreaga lume

cancer de prostata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cancer de prostată

Această afecţiune specifică persoanelor de sex masculin începe să se manifeste încă de la 40-45 de ani şi se agravează odată cu înaintarea în vârstă.

Boala se referă la creșterea glandei prostatei şi urinarea necontrolată. Astfel, chiar şi la adultul tânăr pot apărea primele simptome ușoare de incontinenţă urinară, iar cu timpul, din cauza bolii, aceste simptome devin tot mai incorfortabile.

Medicii atrag atenţia că urinarea din picioare nu creşte riscul bolii de prostată, în timp ce urinarea forţată poate cauza o creștere a riscului de hernie abdominală.

Dr. Cengiz Beyaz precizează că, în cazul prostatitei, principalele simptome sunt: urinare deasă, trezire noaptea pentru a urina mai mult decât o singură dată, dificultate de a urina, întârziere la începutul urinării, senzaţia bruscă de a urina, reducere ritmului de urinare şi senzaţia că vezica încă nu este complet golită.

Uneori, pacienţii apelează la specialiştii urologi pentru că nu pot urina direct, iar atunci se recomandă montarea unei sonde. “Atunci când pacienţii ne contactează, de regulă investigăm diagnosticul diferenţial al altor boli. Analiza sanguină este necesară pentru a evalua funcţia renală și pentru a investiga o boală malignă în prostată.

Prin analiza urinei, este investigată prezenţa infecţiei care poate duce la simptome similare în tractul urinar. Examenul fizic determină consistenţa și marimea estimată a prostatei. Testele urinare pot fi efectuate pentru a evalua fluxurile de urină și volumul rezidual de urină.

În cele din urmă, volumul prostatei poate fi măsurat prin ultrasonografie. În afară de acestea, se evaluează prezenţa de piatră sau tumori în tractul urinar și vezica urinară şi dacă există lărgirea rinichilor din cauza extinderii prostate”, explică specialistul în urologie.

Strategii terapeutice

Medicul consideră că la absolut la toţi pacientii se recomandă modificări ale stilului de viaţa, cum ar fi renunţarea la alcool, cofeină, reducerea dietetică a condimentelor şi a alimentelor acide, restricţionarea aportului de lichid în orele de seară şi creșterea activităţilor fizice.

“În funcţie de gravitatea afecţiunilor, pot fi iniţiate tratamente cu medicament unic sau dublu. Chirurgia de prostată poate să apară atunci când tratamentul medicamentos este inadecvat. În această fază, este util să vorbim cu pacientul pentru a decide operaţia, dar absolut în două cazuri este necesară o intervenţie chirurgicală.

Aceste cazuri se referă fie la formarea de piatră în vezica urinară din cauza măririi prostatei, fie la dezvoltarea insuficienţei renale cauzate de extinderea prostatei. Astăzi, nevoia de intervenţie chirurgicală deschisă pentru prostată a fost redusă considerabil. Cu toate acestea, la pacienţii cu o prostată foarte mare, încă este de actualitate chirurgia deschisă. Operaţiile închise ale prostatei se pot face cu metode diferite, cum ar fi laser, plasmakinetic, cauterizare”, precizează dr. Beyaz.

Se indică consultul de urgenţă în cazul în care apar o serie de simptome precum: febră, frisoane, simptome urinare ca durere sau senzaţie de arsură la urinare sau dacă apare hematuria (urină cu sânge) sau piuria (urina cu colecţie purulentă). Aceste simptome indică existenţa prostatitei acute.

Factori de risc

– infecţiile ale tractului urinar
– cateterizarea urinară recentă sau efectuarea unei cistoscopii (investigaţie imagistică a vezicii urinare, ce include inserarea unei camere de luat vederi pe uretră până în vezică)
– sexul anal
– bolile cu transmitere sexuală
– persoanele cu prostatită cronică bacteriană au un risc mai mare de a dezvolta un alt puseu de prostatită acută.

Când mergem la medic

Consultul unui medic specialist este indicat în cazul în care:
– există dureri de spate în regiunea lombară şi sacrată (spatele inferior), scrot, penis, anus sau în cazul în care apare senzaţia de durere în timpul ejaculării
– infecţii urinare frecvente
– secreţii neobişnuite la nivelul penisului sau leziuni la nivelul organelor genitale
– tulburări ale urinării de genul urinări nocturne frecvente, jet urinar cu presiune scăzută sau urinări frecvente nelegate de aportul excesiv de lichide.

În cazul în care se suspectează o prostatită bacteriană acută sau cronică, pe lângă tratamentul recomandat de către medicul specialist, pot fi luate şi câteva măsuri simple pentru ameliorarea simptomelelor:

– administrarea de antialgice (aspirină sau algocalmin) şi antiinflamatorii nesteroidiene
– băi calde la nivelul regiunii pelvine
– repaos şi hidratare optimă

Atenţie la alimentaţie!

Alimentele benefice în problemele de prostată, recomandate și bărbaților sănătoși care vor să prevină eventuale afecțiuni care pot să apară odată cu înaintarea în varstă, sunt în primul rând cele bogate în zinc.

Peștele gras (somon, hering, cod), fructele de mare, carnea de vită și de miel, cerealele integrale (dintre care se remarcă germenii de grâu), semințele de dovleac crude, ceapa, lintea, fasolea aduc un aport important de zinc în organism dacă sunt consumate constant.

Nelipsite de pe masă ar trebui să fie și alimentele cu efecte antioxidante, precum fructele și legumele proaspete. Pentru a diminua cantitatea de radicali liberi din organism, consumați struguri roșii, stafide, fructe de pădure, căpșuni, citrice, ardei roșii, morcovi, cartofi dulci, varză, sfeclă și în general toate vegetalele cu frunze închise la culoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel